25 svi 2011

PORA SE PREDSTAVILA NA KONFERENCIJI DANI REGIONALNOG RAZVOJA U ŠIBENIKU

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog  gospodarstva održali su se Dani regionalnog razvoja od 23. do 25. svibnja 2011. godine u Šibeniku.

Konferencija je okupila brojne domaće i inozemne sudionike koji su u okviru predavanja i praktičnih radionica raspravljali o poticanju lokalnih zajednica za pripremu projekata koji će se sufinancirati iz fondova Europske unije.

U okviru bogatog programa na konferenciji sudionicima su se obratili visoki dužnosnici iz Hrvatske i Europske unije koji su razmjenom iskustava o regionalnom razvoju doprinjeli pripremi Republike Hrvatske za korištenje fondova EU.

 
Konferenciju je svečanom dobrodošlicom otvorio župan Šibensko-kninski gosp. Goran Pauk, zatim su pozdravne govore održali ministar regionanog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, te predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, koja je naglasila kako je Hrvatskoj u prve tri godine članstva u Europskoj uniji na raspolaganju 350 milijardi eura za razvojne projekte.
 

Tijekom prvog dana konferencije održan je okrugli stol na temu „Regionalna politika RH i EU perspektive“, na kojem je sudjelovao i Paul Vandoren, zatim Dubravka Šuica, potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Linda Gillham, supredsjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Hrvatske i Europske unije, Karlo Gjurašić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva, Robert Markt, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva, Ivana Maletić državna tajnica u Ministarstva financija, te Željka Kovačić, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj.

Također su na izložbenim prostorima predstavljeni Operativni Programi, ugovarateljska tijela i ostale institucije Hrvatske u procesu pripreme I provedbe projekata financiranih EU sredstvima.

Tijekom prvog dana konferencije razvojne agencije iz županija NUTS 2 Sjeverozapadna Hrvatska su putem svog izložbenog prostora, a u okviru programa „EU mogućnosti za RH“ predstavile svoje programe i projekte, te na taj način pokazale posebnosti svoga kraja. Tako su se ispred NUTS 2 regije Sjeverozapadna Hrvatska na svom izložbenom prostoru predstavile razvojne agencije iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja koju je predstavljala Senada Ranilović predstavila je svoje aktivnosti i projekte sufinancirane EU sredstvima koje trenutno provodi, kao i sve projekte do sada provedene u okviru raznih izvora financiranja.

 
Drugi dan konferencije obilježilo je predstavljanje iskustva zemalja članica Europske unije, Lativije, Francuske i Poljske na temu kako što učinkovitije koristiti EU fondove. Također je predstavljena „Dunavska strategija“ i „Jadransko-jonska inicijativa“.
 

Regionalna politika jedna je od tri najvažnije politike koje provodi Europska unija nastojeći unaprijediti ekonomsku i socijalnu koheziju s krajnjim ciljem smanjivanja razvojnih razlika unutar Europske unije. U idućoj financijskoj perspektivi Europske unije regionalna politika će biti financijski najjača tako da se iznimno bitno kvalitetno pripremati na razini općina, gradova i županija za korištenje europskih fondova.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci