26 svi 2011

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA OBJAVILO JAVNE POZIVE ZA PROJEKTE JAČANJA MEĐUNARODNE KONKURENTNOSTI I INTERNACIONALIZACIJE HRVATSKOG GOSPODARSTVA ZA 2010. GODINU

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je Javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava putem projekata „Jačanje međunarodne konkurentnosti za 2010. godinu“ i „Internacionalizacija hrvatskog gospodarstva za 2010. godinu“.

Cilj projekata je jačanje međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u uvjetima financijske i gospodarske krize kroz snažnu podršku procesima internacionalizacije hrvatskog gospodarstva te kroz jačanje konkurentnih kapaciteta domaćih tvrtki.

Projektom „Jačanje međunarodne konkurentnosti za 2010. godinu“ obuhvaćena su slijedeća prioritetna područja:

–         Jačanje marketinških aktivnosti i prezentacija na međunarodnim tržištima

–          Razvoj novih proizvoda

–         Priprema uvođenja novog ili postojećeg proizvoda na novo tržište

Korisnici državne potpore su trgovačka društva i obrti sa sjedištem na području Republike Hrvatske čija je osnovna djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje i usluga vezanih uz proizvodnju, a registrirani su prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007 (NN 58/2007) za Područje C, Odjeljak od 10 do 32, Područje F, odjeljak 41, 42, 43, te Područje J, Odjeljak 62, koji:

  • ostvaruju 25% prihoda od prodaje proizvoda i usluga u inozemstvu u 2008 ili 2009. godini  ili imaju prihod od prodaje proizvoda i usluga u inozemstvu 2008/2009 godini veći od 10.000.000,00 kn,
  • proizvode proizvode i usluge više dodane vrijednosti ,
  • imaju najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vrijeme, osim tvrtki koje su po NKD 2007 registrirane u području J, Odjeljak 62 ,
  • imaju podmirene obveze prema državi i zaposlenicima.

 

Sredstva su nepovratna, a namijenjena su za sljedeće projektne aktivnosti:

  • Projektna aktivnost A1 – individualni nastup tvrtki na inozemnim sajmovima
  • Projektna aktivnost A2 – jačanje konkurentnosti razvojem novih proizvoda
  • Projektna aktivnost A3 – priprema uvođenja novog ili postojećeg proizvoda na novo tržište;

Državna potpora je potpora male vrijednosti i nepovratna je, a rok za prijavu na Javni poziv je tijekom 2010. godine, odnosno do iskorištenja sredstava. 

Predmet Javnog poziva „Internacionalizacija hrvatskog gospodarstva za 2010. godinu“ je  je dodjela financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva kroz poticanje jačanja partnerskih odnosa i povezivanja tvrtki radi njihove snažnije promocije te lakšeg izlaska na inozemna tržišta.

Korisnici državne potpore po ovom projektu su:

§  udruženi gospodarski subjekti sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koji provode aktivnosti predstavljanja hrvatskog gospodarstva na inozemnom tržištu,  

§  asocijacije gospodarskih subjekata, odnosno partnerske institucije – Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU), Hrvatski izvoznici (HIZ), koji provode aktivnosti predstavljanja hrvatskog gospodarstva na međunarodnim tržištima. 

 

Sredstva su nepovratna, a namijenjena su za slijedeće projektne aktivnosti:

§  B1   –  Zajednički nastup na inozemnim sajmovima

§ B2   –  Organiziranje gospodarskih misija na međunarodnim  

             tržištima

Rok za prijavu na Javni poziv je tijekom 2010. godine, odnosno do iskorištenja sredstava. 

Za detaljnije informacije o objavljenim Javnim pozivima i potporama koje se mogu ostvariti  obratite se u PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja na broj telefona 048/621-978 ili putem maila [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci