12 lis 2010

PROJEKT CROSTII – ZAVRŠEN PRVI DIO PROVEDBE PROJEKTA

 

GDJE RIJEKE SPAJAJU
 

Održanom drugom po redu radionicom iz sektora zdravstva i socijalne skrbi u utorak, 12. listopada 2010. godine u Višnjici završen je prvi dio provedbe projekta CROSTII.

Na radionici je sudjelovalo četrdesetak sudionika iz pograničnog područja, a prezentirane su tri projektne ideje vezane za sektor zdravstva i socijalne skrbi. Prvu projektnu ideju prezentirala je Jasna Nemčić-Jurec, rukovoditelj službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a vezana je uz ispitivanje kvalitete pitke vode u pograničnom području. Ostale projektne ideje vezane su uz palijativnu skrb i skrb za osobe s invaliditetom u pograničnom području, te će se dalje razrađivati i pripremati za prijavu na buduće otvorene prihvatljive natječaje.

CrostII

U okviru provedbe projekta CROSTII planirano je održavanje ukupno 17 radionica podijeljenih u dva dijela – sektorske i teritorijalne. Do sada je u projektu održano 10 planiranih dvodnevnih radionica iz ukupno pet sektora: obrazovanje, malo i srednje poduzetništvo, zaštita okoliša, turizam, te zdravstvo i socijalna skrb.

Prvi dan radionice organiziran je kod projektnih partnera u Mađarskoj, a tematika su bile strategije i razvojne politike u Hrvatskoj i Mađarskoj za određeni sektor. Uz prezentaciju razvojnih strategija i politika svi sudionici radionice imali su mogućnost iznijeti svoje projektne ideje, a slijedom toga definirati i potrebe za uspostavu partnerstva s odgovarajućim institucijama i udrugama. Drugi dan radionice održavao se kod partnera s hrvatske strane, te je bio posvećen prezentaciji projektnih ideja, kao i njihovoj daljnjoj razradi s ciljem što kvalitetnije pripreme za prijavu na otvorene natječaje u okviru pretpristupnih fondova EU.

CrostII

Projektni partneri i organizatori radionica Regionalna razvojna agencija Južnog Zadunavlja iz Mađarske, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA pružili su stručnu pomoć sudionicima radionica, razrađivali su projektne ideje i pronalazili projektne partnere za suradnju u pograničnom području.

Sektorskim radionicama prisustvovalo je više od tristotinjak sudionika iz pograničnog područja – predstavnika institucija, lokalne i regionalne samoouprave, kao i predstavnika nevladinog sektora.

Jedan od ciljeva projekta je povezivanje potencijalnih projektnih partnera, kao i priprema i razrada projektnih ideja iz navedenih sektora, te unapređenje razvojnih mogućnosti u pograničnom području što je kroz ovih desetak održanih radionica zaista i ostvareno. Naime, na radionicama je prezentirano više od petnaest projektnih ideja od kojih je dio njih već detaljno razrađen i prijavljen na drugi natječaj u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

Sukladno metodologiji projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji održane su dvije radionice za sektore malog i srednjeg poduzetništva i zaštite okoliša na kojima je prisustvovalo šezdesetak sudionika iz pet pograničnih županija iz Hrvatske i Mađarske.

Krajem listopada, te tijekom studenog i prosinca 2010. godine održat će se 6 teritorijalnih radionica, a početkom 2011. godine predviđeno je održavanje završne konferencije u Koprivnici na kojoj će se prezentirati završni materijal – vodič za izradu projektnih prijedloga izrađen tijekom provedbe projekta. 

 

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci