16 svi 2010

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA DRAVA-GASTROLOBBY ODRŽANA PRVA DVODNEVNA GASTRONOMSKO-KULTURNA MANIFESTACIJA U BARČU

 

GDJE RIJEKE SPAJAJU
 
 
 
U okviru provedbe projekta „DRAVA-GASTROLOBBY – Prekogranična gastronomsko-kulturna suradnja-susret dviju kultura na hrvatsko-mađarskoj granici“ na plaži Grada Barča u Mađarskoj u subotu i nedjelju 15. i 16. svibnja 2010. godine, a u okviru projekta koji je odobren za sufinanciranje na temelju prvog natječaja IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-201, održana je dvodnevna gastronomsko-kulturna manifestacija.
 
 
Prvog dana manifestacije održano je natjecanje u kuhanju za ukupno 8 županija iz Hrvatske i Mađarske s područja IPA Programa. Svaku županiju predstavljao je kuharski tim sastavljen od predstavnika županija i županijskih institucija koji se natjecao u pripremanju jela.
 
 
Tijekom natjecanja u kuhanju, kulturno-umjetnička društva s područja županije Somogy i Koprivničko-križevačke županije predstavili su autohtone plesove pograničnog područja, a predstavili su se i obrtnici i udruge iz dviju županija.
 
 
Kuharski tim Koprivničko-križevačke županije predstavljali su zamjenik župana Ivan Pal, ravnateljica PORE Razvojne agencije Melita Birčić, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc i projekt menadžer Krešo Blažek, savjetnik župana za europske integracije Ivica Đopar i Nikolina Lončar, državna prvakinja Republike Hrvatske u kuhanju.
 
 
Upravo je kuharski tim Koprivničko-križevačke županije osvojio prvo mjesto, kuharski tim Bjelovarsko-bilogorske županije drugo mjesto, a kuharski tim županije Somogy osvojio je treće mjesto. Svi ostali timovi dobili su priznanja za poseban doprinos održavanju manifestacije DRAVA-GASTROLOBBY.
 
Drugog dana manifestacije u selu s većinskim hrvatskim stanovništvom Lukovišće održana je radionica na temu buduće suradnje pograničnih županija i pripreme novih projektnih prijedloga.
 
 
Cilj projekta DRAVA-GASTROLOBBY je razmjena kulturno-povijesnih vrijednosti i suradnja hrvatske i mađarske manjine u pograničnom području. Projektni parteri su županija Somogy, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.
 
 
Drugi dio manifestacije s hrvatske strane granice održat će se u rujnu 2010. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji na ušću Mure u Dravu kod Legrada, a prisustvovat će joj sve pogranične županije IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.
 

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela. 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci