04 ožu 2010

ZAVRŠENA PROVEDBA PROGRAMA EDUKACIJE I INFORMIRANJA STANOVNIKA RURALNIH PROSTORA O PROVEDBI PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

S današnjom prezentacijom održanom u Podravskim Sesvetama završila je provedba Programa edukacije i informiranja stanovnika ruralnih prostora o provedbi programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u okviru koje je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja organizirala niz radionica na temu IPARD  Programa – Mjera 101 i Mjera 103 za predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije.

 
IPARD program predstavlja sastavni dio Instrumenta pretpristupne pomoći IPA za Republiku Hrvatsku (nastavak SAPARD programa), a namijenjen je unaprjeđenju poljoprivrednog sektora kroz poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, te ruralnom razvoju.
 

Dana 04. siječnja ove godine objavljen je prvi natječaj za mjeru 101 i mjeru 103 na koji su se projekti mogli kandidirati zaključno s 04. ožujka 2010. godine. Mjera 101. namijenjena je  sufinanciranju ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda zajednice, dok je mjera 103 namijenjena sufinanciranju ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda zajednice. U okviru ovih mjera moguće je ostvariti sufinanciranje projekata do 50% vrijednosti investicije bez PDV-a, odnosno maksimalno 65% vrijednosti investicije bez PDV-a ukoliko se zadovolje posebni kriteriji.

 
U razdoblju od 26. siječnja do 05. ožujka PORA je za predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja županije održala ukupno 26 radionica od čega su 24 radionice održane u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije, dok su 2 radionice održane za članove Zajednice udruga vinara i vinogradara Koprivničko-križevačke županije, te za članove Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.
 

Radionice su izazvale velik interes poljoprivrednika, a nazočilo im je ukupno petstotinjak predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Svim prisutnima na radionicama dat je detaljan prikaz IPARD programa – Mjere 101 i 103, kao i mogućnost postavljanja konkretnih pitanja i iznošenja problema vezanih za realizaciju pojedine investicije. Predstavnice PORE odgovarale su na postavljena pitanja, a dio specifičnih pitanja kao i svi definirani problemi koji su najčešće bili vezani uz ispunjavanje kriterija i provedbu investicija proslijeđeni su u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 
Na svakoj radionici održana je i prezentacija Projekata bespovratnih poticajnih sredstava u poljoprivredi Koprivničko-križevačke županije koju su prezentirali predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije.
 

Budući da je s 04. ožujka 2010. zatvoren prvi natječaj za kandidiranje projekata na IPARD program, potrebno je naglasiti da će objava natječaja ići sukcesivno, što znači da već polovicom godine možemo očekivati objavu drugog natječaja po IPARD programu.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci