01 velj 2009

PREDSTAVNICI PORE I KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE SUDJELOVALI NA WORKSHOPU O DIONICIMA RURALNOG RAZVOJA U PORTOGRUARU, ITALIJA

U četvrtak, 29. siječnja 2009. godine predstavnica PORE Razvojne agencije Senada Ranilović i član Županijskog savjeta za europske integracije gospodin Ottone Novosel sudjelovali su na workshopu o dionicima ruralnog razvoja koji se održavao u Portogruaru, Italija.

Workshop su organizirali INFORMEST Agencija za internacionalnu ekonomsku suradnju Regije Friuli Venezia Giulia i Lokalna Akcijska Grupa – LAG Venezia Orientale regije Veneto.

Workshop je održan s ciljem stvaranja transnacionalne mreže LAG-ova iz Italije odnosno Regije Friuli Venezia Giulia i Regije Veneto, te LAG-ova iz Slovenije i Hrvatske. LAG ili Lokalna Akcijska Grupa oblik je partnerstva koji okuplja dionike lokalnog razvoja, a čije je djelovanje usmjereno na održivi razvoj ciljanog područja.

S talijanske strane workshopu su nazočili predstavnici INFORMESTA, Regije Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, LAG-a Venezia Orientale, iz Slovenije predstavnici Slovenske mreže ruralnog razvoja, dok su iz Hrvatske bili nazočni predstavnici Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Istarske županije, Agencije za ruralni razvoj Istre, Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST, Poslovnog inkubatora Skrad, LAG-a Gorski kotar i Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Nakon uvodnih riječi domaćina, održane su prezentacije slovenskih partnera o tome kako funkcionira Slovenska mreža ruralnog razvoja, te koje su njene aktivnosti i projekti. Nakon toga uslijedila je prezentacija hrvatskih predstavnika; Hrvatske mreže za ruralni razvoj koja okuplja dionike ruralnog razvoja u Hrvatskoj, te prve lokalne akcijske grupe u Hrvatskoj LAG-a Gorski kotar.

Uslijedila je konstruktivna rasprava svih nazočnih oko mogućih zajedničkih projekata iz područja ruralnog razvoja, te mogućnosti stvaranja transnacionalne mreže ruralnog razvoja koja bi uključivala lokalne akcijske grupe iz Regije Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Slovenije i Hrvatske.

Workshop za dionike ruralnog razvoja održan je kao rezultat rada hrvatskih i talijanskih partnera na radnom sastanku održanom u studenom 2008. godine u Goriziji, Regija Friuli Venezia Giulia.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci