ODRŽAN RADNI SASTANAK NA TEMU OBLICI UDRUŽIVANJA PODUZETNIKA
U organizaciji PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja u ponedjeljak 19. prosinca 2011. godine u novoj dvorani zgrade Koprivničko-križevačke županije na Florijanskom trgu 4 u Koprivnici održan je radni sastanak na temu „Oblici udruživanja poduzetnika“.
Sastanku su prisustvovali predstavnici proizvođača voća i povrća, vinara, poljoprivrednih udruga i poljoprivrednih zadruga s područja Koprivničko-križevačke županije, te predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i Koprivničko-križevačke županije.
Prisutnima se na početku obratila ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja gospođa Melita Birčić, koja je naglasila važnost udruživanja malih i srednjih poduzetnika sa svrhom povećanja njihove konkurentnosti i lakšeg pristupa globalnom tržištu, a nakon ulaska Hrvatske u EU i većim mogućnostima korištenja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova.
Prezentacije na teme udruživanja poduzetnika održali su predstavnici PORE Razvojne agencije, Poduzetničkog centar Pakrac i Podravke d.d..
Ispred PORE Razvojne agencije gospođa Gordana Kotarščak je predstavila mogućnosti udruživanja poduzetnika, što su to klasteri, trenutno stanje klastera u RH, te je također naglasila da su u Hrvatskoj klasteri prepoznati kao jedan od alata za podizanje konkurentnosti gospodarstva te da je također ove godine donešena i Strategija razvoja klastera u Republike Hrvatske 2011. – 2020.
Gospođa Vida Iličić je ispred Poduzetničkog centra Pakrac predstavila Ruralno turistički klaster Kuna iz Pakraca, njihova iskustva u procesu osnivanja klastera, način registracije, aktivnosti klastera te na koje probleme nailaze u svom poslovanju.
Gospođa Iličić je naglasila da je prije svega važno međusobno povjerenje svih članica klastera kako bi klaster mogao funkcionirati kao cjelina i postizati definirane ciljeve.
Iskustva proizvođačkih organizacija iz francuske regije Bretagna kroz prezentaciju pod nazivom „Proizvođačke organizacije i plasman konzumnog povrća u francuskoj regiji Bretagne“ predstavio je dr. sc. Zdravko Matotan iz Podravke d.d., a govorio je i o tehnološkim i organizacijskim aspektima proizvodnje povrća za preradu.
Nakon prezentacija, uslijedila je konstruktivna rasprava svih prisutnih vezana uz udruživanje u klaster i plasman proizvoda, a poduzetnici su također iskazali interes za pokretanje inicijative udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača s ciljem jačanja konkurentnostii boljeg pozicioniranja poduzetnika na tržištu.