09 svi 2024

U CENTRU KOMPETENTNOSTI KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE OBILJEŽEN DAN EUROPE

Povodom obilježavanja Dana Europe, 09. svibnja 2024. godine u Centru kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji održan je EU kviz na temu Europe i EU za učenike završnih razreda srednjih i strukovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije: Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica, Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica, Strukovne škole Đurđevac, Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkoga Križevci, Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci i Srednje gospodarske škole Križevci. Dan Europe obilježava se svake godine 09. svibnja jer upravo na taj datum označavamo godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” i začetak Europske unije.

EU kviz organiziran je u zajedničkoj suradnji Europe Directa Koprivničko-križevačke županije Razvojne agencije PORE KKŽ i Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na samom početku sve je srdačno pozdravila ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić koja se svima zahvalila na dolasku i dala uvod u događanje. Nakon toga, sve prisutne pozdravio je Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnice te župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, koji je naglasio važnost osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja te stvaranja preduvjeta za isto, a svima je zaželio puno uspjeha u EU kvizu te daljnjem obrazovanju i radu.

U prvom dijelu događanja, voditeljica Europe Directa Koprivničko-križevačke županije, Marina Šandor Krznarić kratkom prezentacijom na temu „Upoznajte Europsku uniju“ prezentirala je glavne značajke EU, mogućnosti koje EU nudi mladima te pružila glavne informacije o nadolazećim EU izborima.

U drugom dijelu događanja održan je EU kviz na temu Europe i Europske unije za timove koji su sastojali od 4 učenika i 1 profesora po svakoj prisutnoj školi. Na samom kraju događanja najbolji timovi bili su i prigodno nagrađeni.

Europe Direct Koprivničko-križevačke županije jedan je od 11 Europe Direct Centara u Republici Hrvatskoj i djeluje pri PORI Regionalnoj razvojnoj agenciji KKŽ još od svibnja 2021. godine.

Glavna zadaća Europe Directa Koprivničko-križevačke županije je promoviranje vrijednosti i načela Europske unije na lokalnoj i regionalnoj razini kroz 5 temeljnih zadaća: informiranje i uključivanje građana, odnosi s lokalnim medijima i prenositeljima informacija, svijest o osjetljivim temama EU-a na lokalnoj razini, EU u školama te promicanje regionalne mreže mreža.

Prezentacija-Upoznajte Europsku uniju-09.05.2024.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci