26 tra 2024

OBJAVLJEN PRAVILNIK O PROVEDBI MJERE 4. IZ PROGRAMA DRŽAVNE POTPORE SEKTORU STOČARSTVA ZBOG NARUŠENOG PROIZVODNOG POTENCIJALA

U „Narodnim novinama“ broj 47/2024 objavljen je Pravilnik o provedbi Mjere 4. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Mjera 4. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala provodi se u razdoblju od 2024. do 2026. godine, a donošenje Mjere 4. ima uporište u „Programu razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine“ i „Akcijskom planu za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine“.

Cilj provođenja mjere 4. je unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa i učinkovitija provedba metoda i postupaka uzgojnih programa u cilju genetskog unaprjeđenja proizvodnih svojstava populacija stoke kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda. Sa stajališta izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja cilj je unaprjeđenje uzgojnih programa metodama koje osiguravaju učinkovitije očuvanje izvornih genotipova i genetske varijabilnosti u populacijama izvornih pasmina stoke. I na kraju, cilj je administrativno jačanje uzgojnih udruženja u provedbi uzgojnih programa.

Za provedbu Mjere 4. osigurana su sredstva u iznosu 2.400.000 EUR za tri godine provedbe Mjere, odnosno 800.000 EUR godišnje. Uzgojna udruženja mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede od 15. rujna do 1. listopada za svaku godinu trajanja Mjere 4.
 
Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci