29 ožu 2024

VELEPOSLANIK REPUBLIKE SLOVENIJE U HRVATSKOJ, NJ.E. GAŠPER DOVŽAN U NASTUPNOM POSJETU ŽUPANIJI

U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas je boravio veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj. E. Gašper Dovžan u čijoj pratnji je bio i ekonomski savjetnik Dušan Pšeničnik. Veleposlanika su dočekali župan Darko Koren, pročelnica Melita Ivančić sa suradnicom Natašom Krobot Hrastić, pročelnik Marijan Štimac i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić.

Župan je veleposlaniku Dovžanu zahvalio na posjetu i interesu za Koprivničko-križevačku županiju te je kroz prezentaciju predstavio županijski teritorijalni ustroj i demografska kretanja, gospodarstvo, kulturna i prirodna bogatstva i posebnosti, EU projekte te projekte suradnje s Republikom Slovenijom. Naglasak je stavio na sektor obrazovanja, gdje su ostvareni značajni projekti kojima je unaprijeđen cijeli sustav – poput izgrađenih školskih sportskih dvorana, CEKOM- a u Koprivnici i Đurđevcu, ugradnje solarnih elektrana.

Također je spomenuo kako smo prostor najvećih investicija u infrastrukturi na razini cijele države te da se provede projekti vrijedni preko 700 milijuna eura. Na kraju je istaknuo prijateljstvo između Slovenije i Hrvatske te je naglasio kako je dobru suradnju potrebno dodatno ojačati novim projektima u sklopu europske obitelji kojoj pripadamo.

Veleposlanik Dovžan je izrazio zadovoljstvo posjetom te kazao kako su naša dva naroda vrlo slična naglasivši kako je prostor Koprivničko-križevačke županije  perspektivan i potentan za ostvarivanje obostranih interesa. Kazao je kako trgovinska razmjena koja u protoku roba iznosi 50/50 pokazuje da potrošači i u Hrvatskoj i u Sloveniji dobro prepoznaju kvalitetu i robne marke proizvođača ovih prostora. Zaključio je kako Hrvatska ima dobru poziciju i u novoj europskoj financijskoj perspektivi u idućih sedam godina te kako se nada da će i Županija participirati u projektima koji će bit od koristi za ovu, ali i susjedne slovenske regije.

 Na kraju susreta razmijenjeni su i prigodni pokloni te je naglašena mogućnost ponovnog susreta s novim temama i idejama za projekte koji će s razrađivati u partnerskom odnosu.

Izvor: KKŽ

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci