13 velj 2024

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „DOGRADNJA I OPREMANJE DJEČJEG VRTIĆA S JASLICAMA U VIRJU“

U Virju je danas održana Završna konferencija projekta „Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića s jaslicama u Virju“ sufinanciranog sredstvima iz Europske unije u okviru  Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te sredstvima Općine Virje. Projekt vrijedan 480.000,00 eura, Europska unija je sufinancirala sa 324.905,43 eura, a ostatak je osigurala Općina Virje koja se može pohvaliti i činjenicom da je ovo prvi završen projekt tog tipa u državi financiran iz NPOO-a.

Svečanosti su uz domaćine, načelnika Općine Mirka Peroka i pročelnicu Kristinu Filipović, prisustvovali i župan Darko Koren sa pročelnicama Melitom Ivančić i Anom Mušlek, Melita Birčić ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije koja je pružala stručnu administrativnu pomoć na projektu, ravnateljica Dječjeg vrtića Zrno Maja Šobak, predstavnici tvrtki GT Jura i Prostor Eko koji su izveli radove, odnosno nadgledali izgradnju, predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te direktor TZ Središnja Podravina Nikola Cik.

Projektom je dograđen i opremljen prostora za nove dvije odgojno-obrazovne skupine sa svim potrebnim nusprostorijama za boravak djece. Ukupna  površina dogradnje iznosi 258,68 m² čime su povećani kapaciteti za djecu vrtićke dobi koja nije imala uvjete za sudjelovanje u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Vrtić sada pohađa 130 djece koja su raspoređena u sedam odgojnih skupina, pojasnila je pročelnika Filipović, ujedno i voditeljica projekta.

Osiguranjem uvjeta ranog i predškolskog odgoja djece, roditelji su dobili nove mogućnosti za ostanak na području Općine Virje što je i jedan od ciljeva demografske politike Općine Virje, istaknuo je načelnik Perok.

Za samo 12 mjeseci smo uspješno završili vrlo bitan projekt za općinu Virje i od 1. veljače mališani su u novim prostorima. Ponosni smo jer smo unazad sedam godina izradili novi vrtić s pet skupina, a zahvaljujući našoj demografskoj politici došli smo u situaciju da smo morali i dograditi objekt što je veliko zadovoljstvo za mene kao načelnika i Općinu. Vrtić je u potpunosti opremljen, uvjeti su odlični, a najvažnije je da roditelji za uslugu moraju izdvojiti od 26 do 39 eura, što je u odnosu na ekonomsku cijenu koja je blizu 300 eura po djetetu, uistinu prihvatljiv iznos. Ponosni smo što Općina može u tom pogledu pomoći“, kazao je načelnik te zahvalio i Vladi RH na dobro ispregovaranim sredstvima EU za ovakve projekte.

Zadovoljstvo realizacijom projekta je iskazao i župan Koren koji je istaknuo Općinu Virje kao primjer dugoročne, odgovorne i konzistentne politike razvoja u koju spada i briga o demografskim trendovima.

 „Ovakvim projektima čuva se život u ruralnim sredinama što je iznimno važno u današnje vrijeme u kojima se sav razvijeni svijet suočava s demografskim trendovima koji nisu dobri. Općina Virje je imala fiskalnu mogućnost da uloži i vlastita sredstva u ovaj projekt što je za svaku pohvalu, mnogo puta smo bili ovdje kao prijatelji i partneri i svaki puta svjedočimo napretku. Sinergija države i jedinica lokalne i regionalne samouprave je nužna, jedni bez drugih ne možemo, ali ono što možemo jest učiniti maksimalne napore da pokušamo utjecati na ove loše trendove. Uvjeren sam da će na području općine i u vremenu pred nama biti još dobrih projekata, kako na ponos Općine tako i na ponos Županije“, zaključio je župan Koren.

Nakon prigodnih govora uslijedio je i obilazak Dječjeg vrtića Zrno u kojem su mališani kroz igru i ples pokazali svoje kostime i proveselili se za maškare.

Izvor:Koprivničko-križevačka županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci