03 sij 2024

OBAVIJEST KORISNICIMA INTERVENCIJE 32.07. O PRIMJENI VIŠE SILE USLIJED POJAVE ŠTETNIH ORGANIZAMA NA ŠEĆERNOJ REPI – AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu provelo je analizu utvrđivanja uzročnika propadanja šećerne repe i procjenu razmjera štete u 2023. godini.

Provedene analize ukazale su kako se radi o značajnoj šteti na šećernoj repi, posebice uslijed prisutnosti fitoplazme, Candidatus Phytoplasma solani zbog čega je došlo do masovnog propadanja korijena šećerne repe još prije vađenja te su prinosi znatno manji od očekivanih.

Za potrebe intervencije 32.07. PVP za šećernu repu iz Pravilnika, a kako bi potpora bila isplaćena, korisnik mora isporučiti minimalnu količinu šećerne repe od 40 t/ha te dokaze o isporučenim količinama dostaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije do 31. siječnja 2024. godine.

U skladu s navedenim, iznimno za 2023. godinu, utvrđen je način postupanja i mogućnost isplate potpore korisnicima koji su u Jedinstvenom zahtjevu za potporu za 2023. godinu zatražili potporu za intervenciju 32.07. PVP za šećernu repu.

Potporu je moguće isplatiti i korisnicima koji nisu ispunili uvjet prihvatljivosti minimalne proizvodnje od 40 t/ha šećerne repe, uz uvjet da Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije do 31. siječnja 2024. godine moraju biti dostavljeni dokumenti o isporučenoj količini šećerne repe u 2023. godini, ako je isporuke bilo, i/ili dokument koji je izdan od strane otkupljivača iz kojeg je vidljivo da sva ili dio proizvedene šećerne repe ne zadovoljava potrebnu kvalitetu za otkup.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci