16 stu 2023

POČETKOM STUDENOG UDRUGA ZA TERAPIJSKO JAHANJE OSMIJEH UŠLA U DRUGU GODINU PROVEDBE PROGRAMA “JAHANJEM DO OSMIJEHA”

U Udruzi za terapijsko jahanje Osmijeh uspješno je završena prva faza provedba programa “Jahanjem do osmijeha”.

Podsjetimo, udruga Osmijeh je u studenom prošle godine, zahvaljujući odličnoj suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i POROM Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije, dobila trogodišnju potporu Ministarstva zdravstva prijavom na Natječaj za prijavu programa udruga iz područja psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću u 2022. godini.

Partneri u ovom projektu su Koprivničko-križevačka županija te Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama “Latice”.

Program “Jahanjem do osmijeha” temeljna je i najvažnija aktivnost koju provodimo u našoj Udruzi, a obuhvaća provedbu terapijskog jahanja i škole jahanja za osobe s invaliditetom u kojima sudjeluje 25 korisnika. Za provedbu aktivnosti Udruga ima stručno osoblje, terapijske konje i educirane volontere – pomoćnike u terapijskom jahanju te je jedina takva udruga u Koprivničko-križevačkoj županiji. Osobama s invaliditetom terapijski pristup se prilagođava prema individualnim potrebama svakog polaznika.

Kroz terapijsko jahanje, korisnici programa unaprjeđuju svoje psihofizičko zdravlje, poboljšavaju tjelesne sposobnosti, ravnotežu, koordinaciju i motoričke vještine. Osim toga, rad sa životinjama pruža emocionalnu podršku i poboljšava socijalne vještine. Ova vrsta terapije često pomaže osobama s različitim stanjima, uključujući cerebralnu paralizu, autizam, Downov sindrom, ADHD, mišićnu distrofiju te mnoge druge teškoće i invalidnosti.

Opće je poznato da fizičkom aktivnošću izbacujemo iz tijela nagomilani stres, izbacujemo negativnu energiju i punimo se pozitivnom. Ako još tome dodamo boravak u prirodi i u društvu konja, pozitivni učinci su neizbježni, stoga možemo zaključiti da terapijsko jahanje ima višestruke pozitivne učinke na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje te kvalitetu života svih sudionika programa (korisnika, volontera i projektnog tima), dok se u lokalnoj zajednici omogućuje još jedna vrsta aktivnosti koja omogućuje poboljšanje kvalitete života općenito.

Program “Jahanjem do osmijeha” u 2023. godini uz Ministarstvo zdravstva sufinanciran je i od strane lokalne zajednice, odnosno Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Peteranec te Podravke d.d., Kraša d.d.,  Koprivničkih voda d.o.o.i Komunalca gradskog komunalnog poduzeća d.o.o.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci