13 stu 2023

U OKVIRU PROJEKTA TOURBO ODRŽAN 1. MEĐUREGIONALNI DOGAĐAJ S PRIMJERIMA DOBRE PRAKSE U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI

Od 09. do 10. studenoga 2023. godine u okviru projekta TOURBO – Usmjeravanje mikro, malih i srednjih poduzetnika (MSP-ova) prema digitalnoj i zelenoj tranziciji u turizmu u Koprivničko-križevačkoj županiji održan je 1. međuregionalni događaj s primjerima dobre prakse na temu: „Integracija quadruple helix modela (suradnje javnog, privatnog, znanstvenog-istraživačkog i civilnog sektora) u poticanju inovacija i konkurentnosti poduzetnika u sektoru turizma s naglaskom na digitalnu i zelenu tranziciju”.

Događaju koji je organizirala Razvojna agencija PORA KKŽ prisustvovali su predstavnici projektnih partnera i lokalnih dionika iz sektora turizma pa tako i predstavnici lokalnih dionika s područja KKŽ: TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Grada Križevaca, TZ Grada Đurđevca, HGK Županijska komora Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

Vodeći partner u projektu je Gospodarska komora za trgovinu, industriju i plovidbu u Sevilli iz Španjolske, a u projektu uz vodećeg partnera sudjeluje još 7 projektnih partnera iz 7 europskih država: Laponsko sveučilište za primijenjene znanosti iz Finske, Trgovačka i industrijska komora Vratsa iz Bugarske, Regija Marche iz Italije, Regija Sjeverni Egej iz Grčke, Tvrtka za turistički marketing i događanja „Doživite Bremerhaven“ iz Njemačke, Vijeće okruga Donegal Irska i  Razvojna agencija PORA KKŽ iz Hrvatske.

Glavni cilj projekta je umrežavanjem privatnog, javnog, civilnog i znanstveno-istraživačkog sektora identificirati i razmijeniti primjere dobre prakse projektnih partnera kako bi se doprinijelo digitalnoj i zelenoj tranziciji MSP-ova u turizmu te stvorio održiv i progresivan okvir za integraciju otpornog turističkog sektora u lokalne i regionalne politike.

Prvi dan događanja, 09. studenoga 2023. godine program se odvijao u Regionalnom centru kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije gdje je nakon uvodnog pozdrava predstavnika Koprivničko-križevačke županije Darka Masneca, pročelnika Upravnog Odjela za financije, proračun i javnu nabavu i predstavnice PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Marine Šandor Krznarić, voditeljice Odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj uslijedilo predstavljanje primjera dobre prakse digitalne i zelene tranzicije u sektoru turizma. Osim predstavljanja primjera dobre prakse, projektni partneri iz Grčke i Italije prezentirali su i zajednički pilot projekt „Shema vaučera za MSP-ove koji se bave turizmom“, a jedan dio programa bio je predviđen i za rad u grupama i kratki obilazak grada Koprivnice.

Primjer dobre prakse na području Koprivničko-križevačke županije sudionici su imali prilike vidjeti u posjetiteljskom centru „Đurđevački pijesci“ u Đurđevcu koji je predstavio direktor Turističke zajednice grada Đurđevca, Mario Fuček.

Drugi dan događaja 10. studenoga 2023. godine u Razvojno-tehnološkom parku u Križevcima, direktorica Turističke zajednica grada Križevaca, Olinka Gjigaš ukratko je sudionike ovog 1. međuregionalnog događaja upoznala sa glavnim posebitostima grada Križevaca, nakon čega je uslijedila Panel rasprava na temu „Brendiranje regionalnog turizma kao dijela zelene i digitalne tranzicije“. Panel rasprava održana je i u okviru 25. Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima dok su njeni sudionici bili predstavnici projektnih partnera i lokalni dionici projektnih partnera.

Nakon toga sudionici su imali prilike obići sajam i upoznati se obrtnicima i poduzetnicima s područja Koprivničko-križevačke županije.

Projekt TOURBO odobren je u okviru 1. Poziva Interreg Europe Programa 2021.-2027. ukupne vrijednosti 1,9 milijuna EUR čija provedba traje od 01. ožujka 2023. godine do 28. veljače 2027. godine.

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci