15 svi 2023

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NOVI POČETAK“

 

U prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije danas je održana završna konferencija projekta “Novi početak” kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i županijski pročelnici Maja Blažek i Darko Masnec.

Koprivničko-križevačka županija, kao jedna od županija koja nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja, sa svojim je stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se problem zbrinjavanja žrtava nasilja adekvatno riješio te je kao nositelj prijavila projekt pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, a stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA Razvojna agencija KKŽ.

Voditelj projekta Darko Masnec osvrnuo se na provedene aktivnosti i naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija kao vodeći partner uz Udrugu HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, bivši Centar za socijalnu skrb Križevci (Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Križevci) i PORA-u Razvojnu agenciju KKŽ uspješno realizirala projekt vrijedan 1,2 milijuna eura koji će pružiti adekvatnu zaštitu svima u potrebi.

 „Sigurnom kućom smo unaprijedili sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji, ojačali kapacitete stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji i podigli svijesti javnosti o pravima žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji. Hvala svima koji su bili uključeni, ovo je iznimno važan projekt za našu zajednicu“, kazao je Masnec.

Župan Koren je istaknuo kako je uspostavom sigurne kuće osiguran adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja, što je česta pojava i velik problem u našem društvu

Ova je tema izuzetno važna za naše društvo i svaku lokalnu zajednicu, a kroz osiguranje potrebnih kapaciteta brinemo o ranjivim osobama i osiguravamo im potrebnu zaštitu. Bili smo jedna od šest županija koja nije imala sigurni kuću, no do uspostave objekta smo uspjeli osigurati zamjenski prostor koji je poslužio svrsi. Jedan od bitnih zadataka je i kontinuirano podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja, u tom pogledu možemo reći kako smo vrlo osviještena županija, posebice u vremenu u kojem je obitelj kao temeljna jedinica društva pod velikim izazovima. Svi zajedno moramo pomoći kako se loše stvari ne bi događale te pružiti svu pomoć da bi se teške i krizne situacije prevladale. Ovaj projekt će zasigurno u tome uvelike pomoći“, poručio je župan te zahvalio svima koji su dali doprinos da se projekt sigurne kuće realizira.

Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić dodala je kako postoji potreba za sigurnom kućom, odnosno skloništem za žrtve nasilja, što je i preporuka Vijeća Europe, te kako je u prošloj godini ona brojila 40 korisnika, 17 žena i 23 djece. Ukupno je bilo 115 zahtjeva za skloništem, uglavnom s područja drugih županija, što dovoljno govori o važnosti ove problematike, a novi prostori u kojima djeluje sigurna kuća potpuno su opremljeni za pružanje adekvatnog smještaja. Trenutno ima 14 smještajnih kapaciteta, a nadaju se da će u budućnosti biti i više. Predsjednica Švagelj Jažić ujedno je zahvalila PORA-i na stručnoj i tehničkoj pomoći, kao i Županiji na podršci u nastavku projekta, dodavši kako je potrebno da se na državnoj razini osigura kontinuirano financiranje ovakvih usluga, pozvavši sve uključene institucije na daljnju suradnju.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić također je izrazila zadovoljstvo što je ovaj hvalevrijedan projekt priveden kraju, dodavši kako je podrška u realizaciji osigurana kroz projekt „UZ PORU PO POTPORU“ čime se nastoji javnopravnim tijelima pomoći u većem povlačenju EU sredstva. Partnerstvo i suradnja na ovom projektu dokaz su da je napravljen odličan posao, naglasila je ravnateljica Birčić, te dodala kako su pružili stručnu i tehničku pomoć za čak šest projekata iz područja socijalnih usluga vrijednih 4,2 milijuna eura. Čestitala je svima uključenima te izrazila želju na nastavkom uspješnih suradnji na dobrobit građana.

Spomenimo kako su konferenciji prisustvovali predstavnici Grada Koprivnice, Općinskog suda u Koprivnici, područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra Koprivnica, Policijske uprave koprivničko-križevačke, Zavoda za javno zdravstvo KKŽ, Društva Crvenog križa KKŽ, Gradskog društva Crvenog križa Križevci i članovi projektnog tima.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija 

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”

“Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije”

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci