08 svi 2023

U ĐURĐEVCU ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE I PREDSTAVLJEN PROJEKT “CENTAR KOMPETENTNOSTI U KKŽ”

U povodu obilježavanja Dana Europe i  Europskog tjedna danas je u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ u Strukovnoj školi Đurđevac održana konferencija za medije te Dan otvorenih vrata u sklopu projekta Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji. Događaju su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i pročelnici Darko Masnec, Melita Ivančić i Ana Mušlek te ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Domaćin susreta, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar uvodno se osvrnuo na projekt CEKOM te izrazio zadovoljstvo što Centar funkcionira u potpunosti.

„Ponosni smo što smo našu školu unaprijedili ne samo kroz nadogradnju i obnovu prostora, već i nabavkom suvremene opreme i edukacijama nastavnika koje smo proveli. Da smo na odličnom putu pokazuje interes učenika, ali i predstavnika raznih kompanija i visokih učilišta koji su zainteresirani za suradnju kroz razmjenu iskustava i projekte. Otvaraju nam se velike mogućnosti zahvaljujući velikoj podršci Županije i ostalih partnera na projektu, siguran sam da ćemo učenike pripremiti za tržište rada. Nastavit ćemo s povezivanjima kroz europske projekte, otvorit ćemo mjesta i za nova zanimanja poput primjerice – web dizajnera koji će od iduće školske godine biti dio naše ponude. Imamo što pokazati i zbog tog smo izuzetno sretni i zadovoljni“, naglasio je ravnatelj Špoljar.

Da se u Đurđevcu događaju velike stvari po pitanju srednjeg i strukovnog obrazovanja i da to nije slučajno, istaknuo je župan Darko Koren koji pohvalio rad škole i razvojni put prema modernoj obrazovnoj paradigmi 21. stoljeća.

„Strukovna škola Đurđevac i partnerska škola na projektu CEKOM KKŽ Obrtnička škola Koprivnica pravi su primjer kako ustanove trebaju funkcionirati i razvijati se uz podršku osnivača. Ovo nije slučajno, već planski i strateški promišljeno kako bi kroz CEKOM stvorili moderno strukovno obrazovanje s krajnjim ciljem, a to je pripremiti učenike za tržište rada, osnažiti njihove kompetencije i osigurati mogućnost da temeljem svojih znanja radna mjesta potraže kod nas i na taj način pomognu u budućem razvoju društva i gospodarstva. Napravili smo veliki iskorak, zacrtali smo smjer u kojem se želimo kretati i vjerujem kako će rezultati biti itekako vidljivi“, poručio je župan te zahvalio svima koji su uključeni u projekt.

Na razvoj CEKOM-a KKŽ se osvrnuo i voditelj projekta, pročelnik Darko Masnec koji je kazao da je, prema riječima resornog ministarstva, CEKOM u koji je uloženo preko 10 milijuna eura  jedan od najboljih u državi.

„ Stvorili smo novu dimenziju modernog strukovnog obrazovanja, jedna smo od rijetkih županija koja je uspjela realizirati ideju u potpunosti – od 25 projekata CEKOM-a na području Hrvatske ukupno realizirano njih tri, a mi smo među njima. Izradili smo tri nova standarda zanimanja, četiri standarda kvalifikacija, kurikulum za redovnu nastavu i 29 registriranih programa za obrazovanje odraslih, uz to smo nabavili vrhunsku opremu vrijednu dva milijuna eura te educirali nastavnike.  Učenici sada imaju mogućnost upoznati se s najnovijim tehnologijama, a velika je vrijednost u tome što svi rade na opremi koja je istovjetna onoj u realnom industrijskom sektoru pa neće imati problem u prilagodbi tržištu rada“, pojasnio je pročelnik Masnec.

Upravo je CEKOM KKŽ jedan od brojnih projekata koji je sufinanciran europskim sredstvima, a kako je istaknula ravnateljica PORA-e Melita Birčić Županija je sa svojim ustanovama do sada  provela ili provodi 120 projekata u vrijednosti 170 milijuna eura, dok je PORA u 15 godina pružila stručnu pomoć u pripremi i provedbi čak 370 projekata vrijednih preko 200 milijuna eura.

PORA KKŽ ima iznimno velik značaj za jedinice lokalne samouprave kojima pruža besplatnu stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata kojima se unapređuje standard i kvaliteta života u lokalnim zajednicama, kazala je Birčić te dodala kako alokacija i povlačenje europskih sredstava u udjelu sufinanciranju različitih projekata raste svake godine.

„Apsorpcija europskih sredstava je u uzlaznom trendu, a mi kao regionalni koordinatori u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastojimo osnažiti partnerstvo i kroz suradnju još više biti uspješni u procesima kandidiranja i provedbi projekata. Upravo velik broj ostvarenih projekata i visina sredstava koji su dobiveni govori da radimo izvrstan posao pa smo tako primjerice u okviru provedbe projekta UZ PORU PO POTPORU od 1. travnja 2019. do danas pružena je stručna pomoć u pripremi i provedbi za 196 projekata sveukupne vrijednosti 96,2 milijuna eura. Vjerujem da će brojke biti još i bolje te da pred nama predstoje brojni novi projekti, baš poput CEKOM-a, na kojem smo s partnerima izvrsno surađivali“, kazala je ravnateljica Birčić. 

Dodajmo kako u PORA-i od 2021. godine djeluje i Europe Direct Centar KKŽ – jedan od 11 takvih centara u Hrvatskoj, formiranih izravno od strane Europske komisije sa zadaćom promidžbe i informiranja o aktualnim temama na razini EU.

Nakon konferencije za medije upriličen je obilazak u sklopu Dana otvorenih vrata Strukovne škole Đurđevac s posebnim naglaskom na nove prostorije CEKOM-a gdje su nastavnici i učenici županu i suradnicima demonstrirali novu opremu i znanja koja stječu u svojem školovanju.

Uz broje goste, učenike osnovnih škola i vrtićarce koji su razgledavali prostore škole, današnjem događanju su prisustvovali i ravnatelji đurđevačke Gimnazije i koprivničke Obrtničke škole Tomislav Ostojić i Zlatko Martić, predstavnice Obrtničke komore KKŽ Marinela Bašić i Jasmina Sinovec te članovi projektnog tima CEKOM.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci