02 svi 2023

U OKVIRU SURADNJE EUROPE DIRECT CENTARA IZ KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE, DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE I SLAVONSKOG BRODA ORGANZIRAN STUDIJSKI POSJET U DUBROVAČKO-NERETVANSKU ŽUPANIJU

U okviru zajedničke suradnje Europe Direct centara Koprivničko-križevačke županije, Dubrovačko-neretvanske županije i ED iz Slavonskog Broda, organiziran je studijski posjet u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Predstavnici Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije, PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te LAG-ova s područja Koprivničko-križevačke županije: „IZVOR“, „PRIZAG“ i „PRIGORJE“ boravili su od 26. do 28 travnja 2023. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na studijskom putovanju su sudjelovali i predstavnici Europe Direct centra Slavonski Brod i LAG-ova s područja Brodsko-posavske županije: „SLAVONSKA RAVNICA“, „POSAVINA“ i  „ZAPADNA SLAVONIJA“.

Domaćini ovog studijskog posjeta bili su predstavnici Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA. Svrha studijskog putovanja bila je razmjena iskustava između predstavnika LAG-ova na temu raspisanih natječaja i realiziranih projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., zatim predstavljanje primjera dobre prakse u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na temu održivog turizma u ruralnim područjima financiranih EU sredstvima te zajedničke mogućnosti suradnje u okviru Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027.

Prvi dan studijskog putovanja, 26. travnja 2023. godine održan je operativni sastanak između Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA i Razvojne agencije PORE KKŽ. Nakon sastanka uslijedio je posjet Studentskom centru Dubrovnik, projektu čija je izgradnja i opremanje realizirana EU sredstvima, a gdje su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA održali predavanje na temu Održiv ruralni turizam – primjeri dobre prakse iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Zatim je organiziran posjet ciklo-središtu u Popovićima u Općini Konavle, investiciji koja je realizirana iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020., kao i posjet virtualnom muzeju Centar za promicanje znanja, smještenom u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a koji je realiziran iz Programa Interreg Mediterraneaan 2014.-2020. u okviru projekta BLUEMED.

Drugi dan studijskog putovanja, 27. travnja 2023. godine uslijedio je obilazak Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković na poluotoku Pelješcu koji je realiziran u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora 2014.-2020. U navedenom Muzeju održano je predavanje predstavnika LAG-ova „5“ i „Neretva“ s područja Dubrovačko-neretvanske županije na temu realizacije projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i izrade novih lokalnih razvojnih strategija LAG-ova za razdoblje 2023.-2027. Osim posjeta Muzeju, u Kuni Pelješkoj organiziran je posjet Agroturizmu Antunović, primjeru dobre prakse iz područja agroturizma koji je koristio mjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Posljednji dan studijskog putovanja. 28. travnja 2023. godine proveden je na području grada Opuzena, gdje se ujedno nalazi i sjedište Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije. Organiziran je obilazak Centra za nadzor i prevenciju rizika od poplava i Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite, čija je izgradnja i opremanje financirana kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Glavni cilj ovog putovanja bio je ojačati zajedničku suradnju između Europe Direct centara Koprivničko-križevačke županije, Dubrovačko-neretvanske županije i Slavonskog Broda kao i suradnje LAG-ova koji djeluju na području ove tri županije te temeljem razmjene znanja i iskustava stvoriti kvalitetne preduvjete za nove zajedničke aktivnosti i projekte.

Europe Direct centar Koprivničko-križevačke županije jedan je od 11 Europe Direct centara u Hrvatskoj koji djeluje pri PORI Regionalnoj razvojnoj agenciji KKŽ od 2021. godine, a za cilj ima promoviranje vrijednosti i načela Europske unije na lokalnoj i regionalnoj razini.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci