23 ožu 2023

OBJAVLJEN JAVNI POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE U EKSPERIMENTALNOM PROGRAMU »OSNOVNA ŠKOLA KAO CJELODNEVNA ŠKOLA – URAVNOTEŽEN, PRAVEDAN, UČINKOVIT I ODRŽIV SUSTAV ODGOJA I OBRAZOVANJA«

Ministarstvo znanosti objavilo je Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu »Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja«.

Predmet Javnog poziva je odabir najmanje 50 osnovnih škola koje će sudjelovati u svim predviđenim aktivnostima provedbe Eksperimentalnog programa u trajanju od četiri školske godine te u aktivnostima koje su u funkciji Eksperimentalnog programa.

Odabrane jednosmjenske škole provodit će u šk. god. 2023./2024., 2024./2025., 2025./2026. i 2026./2027. Eksperimentalni program za učenike od 1. do 8. razreda s početkom primjene od šk. god. 2023./2024. prema svim ciljevima, zadaćama, sadržajima, okvirom te odgojno-obrazovnim programima i aktivnostima sadržanim u Eksperimentalnom programu.

Aktivnosti u funkciji Eksperimentalnog programa uključivat će, ali neće biti ograničene na:

  • Infrastrukturna ulaganja i organizacijske prilagodbe
  • Stručno usavršavanje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja škole
  • Vanjsko vrednovanje i stručno praćenje
  • Aktivnosti stručne podrške i razmjene iskustava
  • Druge aktivnosti povezane s organizacijom i provedbom Eksperimentalnog programa

Prihvatljivi prijavitelji za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu mogu podnijeti matične osnovne škole koje izvode redoviti odgojno-obrazovni program te koje:

  • rade u jednoj smjeni (U sklopu ovog javnog poziva, organizacija rada u jednoj smjeni uključuje škole koje tijekom Javnog poziva rade u jednoj smjeni koja se ne rotira ili koje rade kontinuirano tijekom školskog dana u jednoj smjeni te će tijekom četiri školske godine, koliko traje Eksperimentalni program, raditi u jednoj smjeni.)
  • tijekom Javnog poziva ne rade u jednoj smjeni, ali u skladu s Javnim pozivom pruže vjerodostojne dokaze o ispunjavanju svih uvjeta za jednosmjenski rad i službene odluke da će sve vrijeme Eksperimentalnog programa organizirati odgojno-obrazovni rad u jednoj smjeni
  • rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovica učenika škole te će sve vrijeme Eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni. Unutar ovih škola jedna organizacijska jedinica (matična ili područna škola) može organizirati odgojno-obrazovni rad različit od jednosmjenskog rada, pri čemu škola dostavlja izjavu da će takva jedinica tijekom provedbe Eksperimentalnog programa sudjelovati u svim predviđenim aktivnostima tzv. ekvivalentnih kontrolnih škola, a na učitelje i stručne suradnike škole za dio rada u takvim jedinicama neće se odnositi uvjeti rada predviđeni za Eksperimentalni program.

Zainteresirane osnovne škole prijavljuju se putem prijavnoga elektroničkog obrasca dostupnog na poveznici unutar koje prilažu obaveznu dokumentaciju.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 28. travnja 2023. godine do 23.59 sati.

Pitanja vezana uz Eksperimentalni programa i Javni poziv mogu se uputiti na adresu elektroničke pošte: [email protected].

Više informacija o javnom pozivu dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci