23 velj 2023

OBJAVLJENA JEDNOSTAVNA IZRAVNA DODJELA BESPOVRATNIH FINANCIJSKIH SREDSTAVA FONDA SOLIDARNOSTI EUROPSKE UNIJE

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u suradnji s Tijelima odgovornima za provedbu financijskog doprinosa objavljuje Jednostavnu izravnu dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske Unije (FSEU).

Svrha Jednostavne izravne dodjele jest pokriti javne rashode izravno povezane s potresom od 22. ožujka 2020. godine s epicentrom na području grada Zagreba, odnosno serijom potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije.

Prihvatljive operacije u okviru ove dodjele su:

  • vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja;
  • pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva;
  • osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine;
  • čišćenje područja pogođenih katastrofom, uključujući prirodna područja, u skladu s, kad je to primjereno, pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

Indikativan iznos bespovratnih financijskih sredstava u okviru ove dodjele iz FSEU iznosi 13.500.000,00 EUR (101.715.750,00 HRK), s mogućnošću povećanja do iskorištenja sredstava iz FSEU. Udio bespovratnih  financijskih sredstava iznosi 100% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova prijave.

Prijavitelji u jednoj prijavi mogu prijaviti aktivnosti povezane s jednom vrstom operacije. Ukoliko prijavitelj prijavljuje više aktivnosti vezane uz više vrsta operacija, i različita područja potresa, potrebno je poslati više prijava u ovisnosti o vrsti operacije i području potresa.

Prijavitelji se mogu prijaviti Tijelima odgovornim za provedbu financijskog doprinosa, u ovisnosti o vrsti operacije, i području potresa, a kako je navedeno u Uputama za provedbu jednostavne izravne dodjele i Prilozima 1-12.

Razdoblje zaprimanja prijava traje od 22. veljače do 31. ožujka 2023. godine.

Sva dokumentacija vezana uz Poziv dostupna je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci