29 stu 2022

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „ZDRAVI, AKTIVNI I ONLINE“

Logo projekta Uz PORU po potporu

Dana 29. studenoga 2022. godine u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je Početna konferencija projekta „Zdravi, aktivni i online“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, projektni partner Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, dok će Razvojna agencija PORA KKŽ pružati stručnu pomoć u provedbi istog.

Župan Darko Koren je na početku konferencije izrazio zadovoljstvo projektom koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života školske djece, naglasivši kako je u današnje vrijeme, kada djeca provode mnogo vremena u zatvorenim prostorima, važno potaknuti sudjelovanje u sportskim aktivnostima, kao i zdravu prehranu.

Ovaj projekt, za koji očekujemo da će doprinijeti stvaranju zdravih navika kod učenika osnovnih škola, još je jedan pokazatelj koliko nam je sektor obrazovanja u fokusu interesa i aktivnosti. Uz velike investicije u školsku infrastrukturu, primjerice izgradnju školskih sportskih dvorana i Centra kompetentnosti, nastavljamo s projektima osiguravanja pomoćnika u nastavi, zdravih obroka u školskim kuhinjama, financiramo školu plivanja i centre izvrsnosti, a jedna smo od rijetkih županija koja godinama izdvaja značajna sredstva za prijevoz srednjoškolaca. Zahvale svima koji sudjeluju u projektu i vjerujem da ćemo i nadalje surađivati na dobrobit naših građana“, kazao je župan.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla istaknula je kako je projekt osmišljen u vremenu kada su mnoge aktivnosti zbog pandemije bile uskraćene te da se razmišljalo kako u tim uvjetima dodatno približiti informacije o važnosti primjene zdravog načina života.

Ovo je novi koncept i hvalevrijedan program, inovativan i osmišljen na način da liječnici školske medicine uz svoje redovne poslove provode i online edukacije. Prema iskustvu koje imamo, učenici 3. i 5. razreda su najbolje ciljane skupine kojima treba približi temu, a nadamo se kako će oni uz aktivno sudjelovanje proširiti informacije dalje u širu populaciju. Edukacije nikad dosta, vjerujem da ćemo na ovaj način uspjeti pomoći u stvaranju i usvajanju zdravih navika kod djece. Hvala Županiji i školama na partnerstvu, vjerujemo u uspjeh programa“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić izrazila je zadovoljstvo što je PORA uključena u još jedan vrijedan i koristan projekt namijenjen mlađoj populaciji.

Hvala što koristite našu stručnu pomoć. Nastojimo biti što kvalitetniji u svojem radu i svim javnopravnim tijelima na području naše županije u okviru programa „UZ PORU PO POTPORU“ pružiti uslugu u pripremi projektne dokumentacije. Ovo je jedan od 200-injak projekata u protekle tri godine i drago nam je što možemo sudjelovati kako u pripremi tako i u provedbi projekta, posebice jer se radi o zdravstvenom programu koji je namijenjen mladoj populaciji“, dodala je ravnateljica Birčić.

U ime okupljenih ravnatelja osnovnih škola, zahvale na suradnji u projektu uputila je ravnateljica Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje Marica Cik Adaković, naglasivši kako je važno kako u školama, tako i unutar obitelji poticati usvajanje zdravih navika, odnosno poticati fizičku aktivnost i zdravu prehranu.

U nastavku konferencije pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek ukratko je predstavila projekt i projektne aktivnosti koje će se provoditi u okviru ovog projekta.

Projekt „Zdravi, aktivni i online“ provoditi će se 18 mjeseci, odnosno provedba je započela 25. svibnja 2022. godine i traje do 25. studenoga 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 239.299,82 kn.

Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Koprivničko-križevačke županije dok je specifični cilj promicanje zdravih navika učenika osnovnih škola s područja županije vezanih uz zdravu prehranu i važnost kretanja na moderan i inovativan način.

U okviru provedbe projekta održati će se online edukacije djece i učenika 3. i 5. razreda u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. U provođenje online edukacija bit će uključena 3 tima Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije koji će putem video predavanja informirati i educirati učenike o važnosti zdrave prehrane i kretanja.

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci