11 stu 2022

EUROPSKA KOMISIJA USVOJILA PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2021. – 2027. ZA REPUBLIKU HRVATSKU VRIJEDAN 5,2 MILIJARDI EURA

Nakon usvajanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu, Europska komisija je 10. studenoga 2022. godine, usvojila Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. za Republiku Hrvatsku, najveći program iz paketa Kohezijske politike u ukupnoj vrijednosti oko 5,2 milijardi eura.

Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. postavlja ciljeve i prioritete za učinkovito korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda za razdoblje 2021.-2027. Glavni cilj podržanih intervencija je ojačati gospodarstvo, poduprijeti digitalnu i zelenu tranziciju, digitalizirati javnu upravu, poboljšati povezanost i mobilnost u cijeloj Republici Hrvatskoj i povećati kvalitetu života stanovništva.

Ulaganja iz EU fondova doprinijet će uravnoteženom regionalnom razvoju, a osim na cijelo područje RH, usmjerit će se i na potpomognuta i brdsko-planinska područja, koja prema stupnju razvijenosti zaostaju za nacionalnim prosjekom. Prema indeksu razvijenosti iz 2018., potpomognuta područja čine oko 55% ukupnog broja jedinica lokalne samouprave, koja zaostaju u razvoju za državnim prosjekom te se smatraju najsiromašnijim područjima u RH. Novim sredstvima Kohezijske politike osigurat ćemo rast i razvoj svih krajeva Republike Hrvatske te će se omogućiti podizanje standarda življenja i otvoriti niz prilika za razvoj.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci