28 lis 2022

ODRŽANE POČETNE KONFERENCIJE PROJEKATA: „PRILIKA ZA SVE 5“ I „SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU 7“

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica danas su na konferenciji predstavljeni projekti „Prilika za sve 5“ i „Svi u školi, svi pri stolu 7“ kojima Županija s partnerima pruža podršku učenicima s teškoćama u razvoju kroz zapošljavanje pomoćnika u nastavi te osigurava školsku prehranu za učenike slabijeg imovinskog stanja.

Projekte je ravnateljima škola i suradnicima predstavio viši savjetnik-specijalist za europske fondove Vladimir Šadek, a uime Koprivničko-križevačke županije prisutnima se obratila pročelnica. Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je zahvalila projektnim partnerima te izrazila zadovoljstvo što Županija već dugi niz godina u kontinuitetu kroz programe prati sve potrebe škola i pomaže u stvaranju još većeg standarda za učenike.

Dodala je kako je Županija provodi i velike investicijske projekte poput izgradnje pet školskih sportskih dvorana u suradnji s općinama te Županijskog centra kompetentnosti, a planski podržava i projekte kojima se osigurava jednakoj dostupnosti obrazovanja za sve učenike pri čemu se posebna briga vodi o učenicima iz najranjivijih skupina čime se postiže ravnopravnost uključivanja u obrazovni sustav.

Svoja iskustva predstavili su i partneri na spomenutim projektima, socijalni pedagog Bruno Antolić iz Obrtničke škole Koprivnica koji je naglasio kako pomoćnici u nastavi znače neizmjerno puno ne samo učenicima već i nastavnicima koji crpe vrijedne informacije kojima poboljšavaju obrazovne procese, te ravnatelj OŠ Rasinja Krunoslav Belaj koji je kazao kako osigurana prehrana učenicima slabijeg imovinskog stanja uvelike olakšava život djeci, ali i njihovim roditeljima koji su sigurni da će djeca u školi dobiti kvalitetan i nutritivno vrijedan obrok.

Koprivničko-križevačka županija kao korisnik projekta „Prilika za sve 5“ provodi u partnerstvu s 13 osnovnih i 5 srednjih škola kojima je osnivač, a projektom se pruža stručna podrška za 59 učenika s teškoćama u razvoju kroz zapošljavanje 57 pomoćnika u nastavi. Vrijednost projekta je 2.582.202,60 kuna od čega 95 posto bespovratnih sredstva osigurava Europski socijalni fond,a s pet posto vlastitih sredstava sudjeluje Županija. Do sada je kroz prijašnje godine za pomoćnike u nastavi utrošeno između 18 i 19 milijuna kuna.

Što se tiče projekta „Svi u školi, svi pri stolu 7“ koji se provodi u partnerstvu s 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač, njime se osigurava školska prehrana za 888 učenika koji žive u siromaštvu i riziku od siromaštva. Vrijednost projekta je 892.539,90 kuna, a sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) s 85 posto iznosa te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske preko kojeg je osigurano 15 posto iznosa. Dodajmo kako je u proteklih šest godina provođenja projekta osigurano oko šest milijuna kuna.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci