27 lis 2022

ODRŽAN SASTANAK LAG-OVA U OKVIRU EUROPE DIRECT CENTRA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

 

Dana 26. listopada 2022. godine u prostorima Razvojne agencije PORE KKŽ održan je sastanak lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) s područja Koprivničko-križevačke županije, predstavnika Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije i regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, Europe Direct centra Slavonski Brod te predstavnika OPG-ova i poljoprivrednih zadruga s njihovih područja a sve u organizaciji Europe Direct centra Koprivničko-križevačke županije.

Na samom početku sastanka ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ, Melita Birčić, srdačno je pozdravila sve prisutne i zahvalila na dolasku. Kako bi gostima iz Dubrovačko-neretvanske županije i Slavonskog Broda približila našu Županiju u nekoliko kratkih crta opisala je glavne geografske i gospodarske karakteristike našeg kraja te djelokrug rada PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke Županije.

Nakon toga se zamjenik ravnateljice regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, Bruno Bebić zahvalio na gostoprimstvu i sve srdačno pozdravio te ukratko predstavio predstavnike OPG-ova, Poljoprivredne Zadruge Putniković i trgovačkog društva Poljopromet d.o.o. s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Predstavnica Europe Direct centra Slavonski Brod Maja Kuzmić, također se zahvalila na dolasku i pozdravila sve prisutne sudionike sastanka te je riječ predala predstavnicima OPG-ova i Učeničke zadruge „Tkanica“ s područja Slavonskog Broda koji su se ukratko predstavili.

Glavna tema sastanka bila je razmjena iskustava na temu „LEADER“ pristupa u periodu 2014.-2020. u kojem su predstavnici LAG-ova s područja Koprivničko-križevačke županije: „Mura-Drava“, „Izvor“, „Podravina“ i „Prizag“ prezentirali glavne značajke Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., natječaje koje su raspisivali na području svojih LAG-ova, probleme s kojima su se susretali prilikom evaluacije i odobravanja projekata te očekivanja koja imaju od novog financijskog programskog razdoblja 2023.-2027.

U drugom dijelu sastanka upravitelj poljoprivredne zadruge Ludbreški Kraj Saša Lenček je na primjeru svoje zadruge prezentirao otkup i preradu voćarskih i povrtlarskih kultura. Istaknuo je da zadruga trenutno broji 50 zadrugara i 35 kooperanata te spomenuo uspješnu suradnju s prehrambenom industrijom Podravkom d.d. koja otkupljuje njihove sirovine i to najviše krastavce, rog papriku, jabuke i šljive.

Na kraju sastanka dionici su izrazili zadovoljstvo međusobnom razmjenom iskustava i želju za budućem zajedničkom suradnjom.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci