29 kol 2022

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ROBOTICO – ROBOTics in Interregional COoperation

Dana 29. kolovoza 2022. godine održana je završna i konferencija za medije projekta ROBOTICO – ROBOTics in Interregional COoperation u Ferdinandovcu. Projekt je odobren u okviru INTTERRG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupne vrijednosti u iznosu od 236.922,04 eura. Provedba projektnih aktivnosti započela je 01. siječnja 2021. godine i traje do 31. kolovoza 2022. godine.

Projekt ROBOTICO obuhvaća tri projektna partnera, od kojih je vodeći Strukovna škola Đurđevac, a ostali projektni partneri su Osnovna škola Csurgó  iz Mađarske i Osnovna škola Ferdinandovac.

Cilj projekta ROBOTICO je popularizacija STEM-a u području robotike kao interdisciplinarnog područja, kroz koji su profesori i učenici naučili više o mehatronici, astronomiji, programiranju i 3D modeliranju. Kroz navedeni projekt cilj je bio povećati interes učenika u osnovnim školama za STEM područje i upis učenika u srednje škole u STEM području a kroz izradu dva izvannastavna programa za profesore i učenike te izradu priručnika za učenike u području robotike, mehatronike, astronomije, programiranja i 3D modeliranja koji su se razvijali kroz zajedničke kampove o robotici.

Sve okupljene pozdravio je ravnatelj Osnovne škole Ferdinandovac Miroslav Fuček i zahvalio se svima na dolasku.

U početnom dijelu Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine srdačno je pozdravila sve prisutne. Spomenula je kako Koprivničko-križevačka županija kontinuirano ulaže u školstvo, infrastrukturu i poboljšanje obrazovne strukture stanovništva čime stvara preduvjete za gospodarski rast. Naglasila je kako će to snažno podupirati i u budućnosti, pogotovo kroz EU projekte.

U ime vodećeg partnera Strukovne škole Đurđevac, Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac srdačno je pozdravio sve prisutne, zahvalio se svima na uspješnoj suradnji i uspješno provedenom projektu te naglasio važnost zajedničkog učenja i povezivanja između projektnih partnera koja je ovim projektom dobivena.

U ime mađarskih partnera Osnovne škole Csurgó, Beata Stenna, srdačno je pozdravila sve prisutne, čestitala na uspješno provedenom projektu i posebno se zahvalila hrvatskim projektnim partnerima na pomoći koja im je pružena tijekom cijele provedbe projekta.

Melita Birčić, ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ, čestitala je vodećem partneru Strukovnoj školi Đurđevac i projektnim partnerima OŠ Csurgó  i OŠ Ferdinandovac na uspješno provedenom projektu unatoč izazovnim vremenima u njegovoj provedbi. Istaknula je kako je Razvojna agencija PORA KKŽ hrvatskim projektnim partnerima pružala stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta ROBOTICO te je otvorena i za buduću suradnju.

Antonija Bedeniković, Programski i komunikacijski menadžer iz Zajedničkog tajništva također je pozdravila sve prisutne, zahvalila se na uspješnoj međusobnoj suradnji u projektu te naglasila važnost ostvarenih rezultata u provedbi projekta koje je uslijed pandemije COVID-19 bilo još teže ostvariti. U nastavku je predstavila rezultate provedbe V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. te istaknula ciljeve i prioritete u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

U nastavku je pedagog Strukovne škole Đurđevac, Filip Adaković posebno pozdravio učenike Strukovne škole Đurđevac kao i sve ostale učenike osnovnih škola koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima, skoro njih 70-ak, te predstavio glavne rezultate provedenih projektnih aktivnosti.

Pri kraju završne konferencije, prikazan je video o provedenim projektnim aktivnostima i održana je kratka prezentacija robota koji je nastao kao rezultat provedenih projektnih aktivnosti.

Na kraju završne konferencije ravnatelj Osnovne škole Ferdinandovac, Miroslav Fuček, zahvalio se projektnim partnerima i svim dionicima koji su pridonijeli u provedbi projekta te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim i želju za novim zajedničkim projektima.

Stručnu pomoć prilikom provedbe navedenog projekta Razvojna agencija PORA KKŽ pruža Strukovnoj školi Đurđevac i Osnovnoj školi Ferdinandovac u okviru provedbe projekta „UZ PORU PO POTPORU“ koji je odobren za financiranje u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci