01 tra 2022

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA – OTVORENE PRIJAVE ZA SUBVENCIJE ZA PLIN MIKRO, MALIM I SREDNJIM PODUZETNICIMA

Mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, od 01. travnja 2022. godine mogu se prijaviti za  državnu potporu male vrijednosti kojom će ostvariti pravo na subvenciju cijene potrošenog plina od 0,15 lp/kWh.

Ova se potpora dodjeljuje kao jedna od mjera Vladinog paketa za ublažavanje rasta cijena energenata i to kao mjera pomoći poduzetnicima koji su se zbog porasta cijena energenata našli u riziku od energetskog siromaštva.

Postupak prijave za poduzetnike je jednostavan i brz te lišen papirne dokumentacije.

Većina podataka je unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici trebaju utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev.

Nakon unosa potrebnih podataka izračunat će se iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika.

Odluku o dodjeli potpore dobiva poduzetnik, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer s kojega se u idućim mjesecima odbija subvencionirani iznos zaključno s plinom potrošenim u ožujku 2023. ili do iskorištenja potpore.

Prijavu za vaučere za plin mikro, malim i srednjim poduzetnicima kao i više informacija o navedenom možete pronaći OVDJE.

 

PRVE IZMJENE – POZIV ZA SUBVENCIONIRANJE DIJELA KRAJNJE CIJENE OPSKRBE PLINOM ZA MIKRO MALE I SREDNJE PODUZETNIKE S GODIŠNJOM POTROŠNJOM PLINA DO 10 GWH

Na zahtjev velikog broja malih i srednjih poduzetnika te strukovnih udruga i ostalih tijela javne vlasti napravljena je izmjena Poziva za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh. Ovom izmjenom omogućuje se prijava i onim mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji imaju definiranu referentnu potrošnju u referentnom razdoblju propisanom Pozivom te onima kojima zbog objektivnih razloga, potrošnja u definiranom referentnom razdoblju ne odgovara stvarnoj potrošnji plina. Izmjenama se omogućuje da se referentno razdoblje definira za drugačiji vremenski period.

Izmjene se odnose na mikro, male i srednje poduzetnike kojima je opskrba plinom bila onemogućena u referentnom razdoblju zbog posljedica prirodnih katastrofa, prvenstveno potresa te za mikro, male i srednje poduzetnike kojima je zbog prirode poslovanja veći dio potrošnje plinom bio izvan referentnog razdoblja od 01. kolovoza 2021. do 31. siječnja 2022. godine.

Obrazloženje za nužnost izmjene referentnog razdoblja daje ovlaštena osoba mikro, malog ili srednjeg poduzetnika.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci