27 pro 2021

Potpisan Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku; Koren: Pred nama je novo investicijsko razdoblje koje će nam dati garanciju promjene i razvoja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je s ministrima posjetio Varaždin gdje se sastao sa županima Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a nakon sastanka je potpisan Razvojni sporazum za područje sjeverne Hrvatske.

Sporazum su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a kao predstavnici županija potpisnici su bili koprivničko-križevački župan Darko Koren, domaćin i varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski Željko Kolar i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Ukupno je za područje pet županija predviđeno 15,2 milijarde kuna za 38 projekata, odnosno oko tri milijarde kuna po svakoj županiji. Vrijednost projekata za područje naše županije je ukupno 3,1 milijardu kuna, a riječ je o pet lokalnih/regionalnih projekata vrijednih 788 milijuna kuna i jednom nacionalnom projektu vrijednom 2,3 milijarde kuna – završetku izgradnje brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački-Koprivnica (24,4 km), u što je uključena i obilaznica Koprivnica – granica Republika Mađarska (19,2 km). Također je za projektno-tehničku dokumentaciju za područje naše županije odobreno 12 milijuna kuna.

Lokalni/regionalni projekti na području naše županije koji su uključeni u Razvojni sporazum su:

  • Revitalizacija kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja (120 milijuna kuna)
  • Izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica (110 milijuna kuna)
  • Izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli (78 milijuna kuna)
  • Terminal za kombinirani/intermodalni transport (375 milijuna kuna)
  • Termalne toplice u Kloštru Podravskom (105 milijuna kuna)

Sporazum vrijedan 15,2 milijarde kuna sporazum je za cijelo razvojno desetljeće sjevera RH, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Korištenje  nacionalnih i europskih sredstava te sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razvoju i očekujem da se već kroz nekoliko godina za ovih pet županija osjeti poboljšana kvaliteta života i ulaganja“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako su jasno definirani strateški kapitalni projekti na koje će se utrošiti sredstva koji će u značajnoj mjeri podići razvoj konkurentnosti, ali i kvalitetu života stanovnika na području županija potpisnica Sporazuma.

U proteklim mjesecima intenzivne suradnje sa županima identificirali smo da su to projekti dominantno u segmentu prometa i mobilnosti, ali i regionalnoj obrazovnoj infrastrukturi, zdravstvenoj infrastrukturi, obnovi kulturne baštine u svrhe razvoja održivog turizma te svi drugi gospodarski projekti koji će zasigurno promijeniti kvalitetu života, podići sliku regije sjevera Hrvatske“, dodala je ministrica Tramišak.

Župan Koren izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Razvojnog sporazuma naglasivši kako su na njemu radili gotovo tri godine te je zahvalio PORI Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije i ravnateljici Meliti Birčić na angažmanu u prikupljanju i pripremi projekata.

Ovo je početak jednog zahtjevnog puta kako bi se svi ti projekti u sljedećih deset godina realizirali, a pred nama je novo razdoblje koje će sjeverozapadnoj Hrvatskoj dati garanciju promjene i razvoj kojem svi zajedno teže. Prijavili smo projekte u vrijednosti preko tri miljarde kuna, a projekt od iznimnog značaja za ovaj kraj  je dovršetak brze ceste do Koprivnice i mađarske granice, u što je uključena i obilaznica Koprivnica, a vrijedan je 2,3 milijarde kuna.  Tu je i naših pet lokalnih projekata te 12 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za sedam kapitalnih projekata. Potrebno je naglasiti kako potpisivanje Sporazuma ne znači da postoji kasa iz koje će se novac odmah uzeti već je to početak puta i zajedničkog rada na pronalaženju sredstava za financiranje prioritetnih projekata iz raznih izvora, prvenstveno EU fondova“, naglasio je župan Koren.

Varaždinski župan Anđelko Stričak zahvalio je premijeru i ministrima na podršci te kazao: „Svrha potpisivanja Sporazuma je da se između Vlade i županija usuglase razvojni prioriteti i utvrdi način suradnje i izvori financiranja. Sporazumom dižemo kvalitetu života naših građana u raznim područjima te smatram da smo pokrili sve bitno čime ćemo doprinijeti investicijskom razvoju i napretku sjevera Hrvatske.“

Spomenimo kako su cilj Razvojnog sporazuma aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, kao i podizanje standard stanovnika pet sjevernih županija. Mehanizam Sporazuma omogućit će bolju koordinaciju procesa kreiranja i provedbe politike regionalnoga razvoja, a samim time potaknuti županije na aktivniju međusobnu suradnju.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci