03 pro 2021

I3 – POZIVI ZA NOVI INSTRUMENT ZA ULAGANJA U MEĐUREGIONALNE INOVACIJE

I3 (instrument za ulaganja u međuregionalne inovacije) je novi instrument financiran u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti 570 milijuna eura za razdoblje 2021.- 2027., koji se provodi pod izravnim upravljanjem Izvršne agencije za Europsko vijeće za inovacije i MSP-ove (EISMEA).  

Temelji se na iskustvu s međuregionalnim pilot-aktivnostima i oslanja se na strategije pametne specijalizacije u okviru Kohezijske politike, a pruža potporu komercijalizaciji i širenju međuregionalnih inovacijskih projekata u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije.

Europska komisija je objavila prve I3 pozive vrijedne 145 milijuna eura usmjerene na:

  • 1. komponenta – financijska i savjetodavna potpora za ulaganja u projekte međuregionalnih inovacija

Namijenjena je zrelim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. U okviru te komponente potiče se suradnja između razvijenijih i slabije razvijenih regija. Posebno je usmjerena na mala i srednja poduzeća te novoosnovana poduzeća kojima često nedostaju resursi za testiranje ideja, koncepata i inovacija.

  • 2. komponenta – financijska i savjetodavna potpora za razvoj lanaca vrijednosti u slabije razvijenim regijama

Namijenjena je novim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. Svrha je te komponente povećati ponajprije sposobnost regionalnih inovacijskih ekosustava u slabije razvijenim regijama da sudjeluju u globalnim lancima vrijednosti, kao i sposobnost sudjelovanja u partnerstvima s drugim regijama.

Informativni dan bit će održan 09. prosinca 2021. godine a poveznica za prijavu je dostupna OVDJE.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci