11 stu 2021

U NAPREDAK DIGITALNE TRANZICIJE EUROPSKA KOMISIJA ULAŽE GOTOVO 2 MILIJARDE EURA IZ PROGRAMA DIGITALNA EUROPA

Komisija je donijela tri programa rada Digitalne Europe i u njima je navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura.

Prvi skup programa rada odnosi se na strateška ulaganja s pomoću kojih će se ostvariti Komisijini ciljevi za digitalno desetljeće Europe.

Cilj programa Digitalna Europa je ojačati tehnološku suverenost Europe i staviti na tržište digitalna rješenja koja će koristiti građanima, javnim upravama i poduzećima.

Glavni program rada, vrijedan 1,38 milijardi EUR, bit će usmjeren na ulaganja u području umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i podatkovnih prostora, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih vještina i široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu do kraja 2022. godine.

Uz taj glavni program rada Komisija je objavila i dva posebna programa rada: prvi se odnosi na financiranje u području kibersigurnosti s proračunom od 269 milijuna EUR do kraja 2022. godine a drugi se odnosi na uspostavu i rad mreže europskih centara za digitalne inovacije s proračunom od 329 milijuna EUR do kraja 2023. godine.

Program Digitalna Europa prvi je EU-ov program financiranja usmjeren na pružanje digitalne tehnologije poduzećima i građanima. Planirani ukupni proračun programa je 7,5 milijardi EUR (u tekućim cijenama) u sedam godina, a ubrzat će gospodarski oporavak i oblikovati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva, osobito na dobrobit malih i srednjih poduzeća. Program Digitalna Europa provodit će se putem višegodišnjih programa rada. Program će biti dopuna ulaganjima u okviru drugih programa EU-a, kao što su Obzor Europa, EU za zdravlje, InvestEU, Instrument za povezivanje Europe, kao i ulaganjima u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci