06 ruj 2021

EUSPA POKREĆE NATJEČAJ MOJ EU SVEMIR #MYEUSPACE, ČIME OTVARA VIŠE PROSTORA ZA INOVACIJE I PODUZETNIKE U EU-U

Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) 1. rujna u Pragu pokreće natječaj #myEUspace. Riječ je o nagradnom natječaju EU-a usmjerenom na inovatore i poduzetnike spremne za istraživanje, razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja koja će unaprijediti svemirske podatke i usluge EU-a, nadilazeći trenutačni obzor svemirskih aplikacija te spajanjem i ispitivanjem novih tehnologija u području usluga koje se temelje na lokaciji, pametne mobilnosti, pametne poljoprivrede, geomatike te, po prvi put, kvantnih tehnologija.

Na temelju uspjeha prethodnih natječaja i uz proširen opseg aktivnosti, Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) najavila je pokretanje natječaja #myEUspace. Sve veća dostupnost svemirskih podataka i usluga te razvoj mobilnih i računalnih tehnologija pokreću inovacije na višim razinama te omogućuju razvoj ambicioznijih primjena koje se oslanjaju na točno pozicioniranje s pomoću sustava Galileo u kombinaciji s podatcima programa Copernicus o promatranju Zemlje, istodobno istražujući mogućnosti koje pružaju kvantne tehnologije.

Nagradni fond iznosi jedan milijun eura, a natječaj #myEUspace, koji se provodi u okviru inicijative Cassini Europske komisije, usmjeren je na svemirske podatke i usluge EU-a te način na koji će se integracijom usluga i spajanjem podataka oživjeti (i staviti na tržište) revolucionarna komercijalna rješenja koja se temelje na svemiru te mogu odgovoriti na nove potrebe društva i biti korisna u različitim domenama, od pametne mobilnosti i poljoprivrede do, među ostalim, održive proizvodnje i potrošnje, pametnih gradova, zdravlja i slobodnog vremena.

Inovatori iz svih disciplina i sa svih tržišta pozvani su da iskoriste moć usluga i podataka Svemirskog programa Europske unije (EU Space Programme) kako bi osmislili rješenja od mobilnih do hardverskih aplikacija kao što su nosivi uređaji, rješenja za praćenje upravljanja imovinom, dronovi, robotika itd

Potencijalna start-up poduzeća, serijski inovatori i iskusni poduzetnici mogu se prijaviti do 15. studenoga 2021. godine.

Zamisli će se ocijeniti na temelju njihove relevantnosti za Svemirski program Europske unije, njihova inovativnog pristupa, tržišnog potencijala, izvedivosti u smislu trenutačno dostupne tehnologije i, konačno, njihove operativne organizacije. U okviru natječaja predviđeno je više nagrada i priznanja u različitim fazama natječaja.

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci