15 srp 2021

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE POKREĆE IZGRADNJU MODERNIH SKLADIŠNIH KAPACITETA ZA ŽITARICE

Radi osiguravanja stabilnosti tržišta žitarica i uljarica te smanjenja gubitaka proizvođača zbog nižih cijena, Ministarstvo poljoprivrede priprema objavu natječaja za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice u 2021. godini.

Predviđeni prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije, organizatori proizvodnje (zadruge), te zajednički i/ili pojedinačni projekti poljoprivrednih gospodarstava.

Hrvatski proizvođači žitarica i uljarica susreću se s nedostatkom modernih skladišnih kapaciteta sa sustavima za prihvat, doradu, čišćenje i hlađenje, zbog čega odmah po žetvi prodaju svoje proizvode, i to uglavnom za izvoz. Zbog navedenog stanja mogu nastati poremećaji na domaćem tržištu, stoga je Ministarstvo poljoprivrede pristupilo realizaciji novog ciljanog natječaja.

U sektoru voća i povrća također postoji velika potreba za udruživanjem proizvođača te za ulaganjima u skladištenje i doradu, zbog čega je putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana izgradnja i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće a ovoga tjedna započinje i podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa ruralnog razvoja putem Mjere 4 za podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada u sektoru voća.

Proizvođačima krumpira omogućena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir kao odgovor na ukidanje zaštitnog sredstva klorprofama na razini Europske unije.

Kao reakcija na probleme u svinjogojstvu otvoren je natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva.

Putem Mjere 4 Programa ruralnog razvoja potiče se i prerada te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, pri čemu je jačanje proizvodnje veće dodane vrijednosti definiran kao jedan od prioriteta u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. i Strateškog plana ZPP-a za razdoblje 2023.-2027.

Više informacija o navedenom možete vidjeti OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci