01 srp 2021

U NAGYKANIZSI POTPISAN MAĐARSKO-HRVATSKI SPORAZUM O SURADNJI

Nakon svečanog prijema u Konzulatu Republike Hrvatske u Mađarskoj u Nagykanizsi, održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft.

Svrha potpisivanja ovog Sporazuma je doprinijeti ostvarenju zajedničkih misija i strategija, a posebice onih koje se odnose na razvoj i provedbu programa gospodarskog razvoja te jačanje institucija.

Na početku svečanosti potpisivanja Sporazuma sve prisutne je pozdravio gradonačelnik grada Nagykanizsa, László Balogh koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom grada domaćina i Koprivničko-križevačke županije te naglasio važnost povezivanja institucija koje djeluju u ovom prekograničnom području i stavljanje još većeg naglaska na ekonomsku integraciju.

Prisutnima se obratio i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren i istaknuo da je iznimno zadovoljan dosadašnjom suradnjom i prijateljstvom sa gradom Nagykanizsa, budući da dijele mnogo zajedničkih interesa te su proveli i provode mnogo zajedničkih projekata. Dodao je da će planirani projekti još više povezati ova područja te je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma.

U nastavku konferencije izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske, dr. Mladen Andrlić dodao je da je Sporazum o suradnji još jedan korak za razvoj mađarskih i hrvatskih općina i gradova.

Prisutnima se zatim obratio državni tajnik, povjerenik premijera te parlamentarni zastupnik, Péter Cseresnyés koji je potvrdio kako  su ove dvije županije provele brojne projekte na polju kulture i turizma te je naglasio da smo sada u novom financijskom ciklusu Europske Unije u kojem zajedničkim djelovanjem možemo postići značajne rezultate.

Nakon toga je pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Upravnog vijeća PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Darko Masnec pohvalio dosadašnju zajedničko djelovanje i istaknuo kako vjeruje da će potpisom Sporazuma suradnja biti još intenzivnija.

Uslijedio je potpis Sporazuma o suradnji između dviju razvojnih agencija, koji su potpisale ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Melita Birčić i ravnateljica Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft., Judit Czirákiné Pakulár.

Nakon svečanog potpisivanja, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj, dr. Atila Kos zahvalio je svim sudionicima ovog događaja i istaknuo je da se ovime pruža velika prilika za obje zemlje.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić, prva tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Budimpešti Marina Sikora, generalni konzul  Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, predsjednik Hrvatske državne samouprave Hrvata u Mađarskoj Ivan Gugan i voditeljica Odjela za gospodarstvo i ruralni razvoj Marina Šandor Krznarić.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci