14 lip 2021

POTPORA SVJETSKE BANKE PODUZEĆIMA POGOĐENIMA PANDEMIJOM BOLESTI COVID-19

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka za Hrvatsku, potpisale su Ugovor o zajmu za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL) u iznosu od 200 milijuna EUR, uz to s Svjetskom bankom za Hrvatsku potpisan je i Ugovor o jamstvu za Zajam.

Ovim će se projektom osigurati sredstva za likvidnost i financijsko restrukturiranje poduzeća koja su pogođena pandemijom COVID-a 19 i dvama razornim potresima 2020. godine te će se podržati uključiv i otporan oporavak.

Kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 dovela je do naglog pada gospodarske aktivnosti hrvatskih poduzeća i jako utjecala na zapošljavanje i normalne uvjete života. Pandemija je ostavila posljedice na proizvodnju i smanjila potražnju za robom i uslugama, dok je financijski sektor postrožio uvjete kreditiranja poduzeća zbog sve većeg kreditnog rizika. U krizi su se povećale i razlike među hrvatskim regijama te je smanjen pristup kreditiranju za mlada poduzeća i poduzeća koja su u vlasništvu ili koja vode žene.

Kako bi se ublažile te negativne posljedice, Projektom će se povećati dostupnost financiranja za poduzeća usmjerena na izvoz, točnije mala i srednja (do 250 zaposlenih) te srednje kapitalizirana poduzeća (od 250 do 3000 zaposlenih), kao i poduzeća u slabije razvijenim područjima Hrvatske te poduzeća koja su u vlasništvu ili koja vode žene. Povećat će se dostupnost i za mlada poduzeća (koja posluju manje od pet godina).

Projekt će poduprijeti i daljnji razvoj HBOR-a jer će pridonijeti poboljšanju njegovih poslovnih procesa, jačanju aktivnosti na području poticanja održivosti i otpornosti na klimatske promjene te korištenju sredstava iz fondova EU-a.

Više informacija o navedenom možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci