11 lip 2021

POTPISAN UGOVOR O JAVNOJ NABAVI USLUGE USPOSTAVE CENTRA KOMPETENTNOSTI U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI TE RAZVOJA I PRIMJENE MEHANIZAMA OSIGURANJA KVALITETE – GRUPA 2

U prostorima Obrtničke škole Koprivnica potpisan je Ugovor o javnoj nabavi usluge uspostave Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji te razvoja i primjene mehanizama osiguranja kvalitete – grupa 2 vrijedan milijun i 150 tisuća kuna. Ugovor su potpisali ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Zlatko Martić, uime naručitelja, te direktor tvrtke WYG savjetovanje d.o.o Mladen Vojković, uime pružatelja usluge.

Riječ je o drugoj fazi županijskog Centra kompetentnosti i projektu „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“, a potpisivanju su prisustvovali i voditelj projekta Darko Masnec, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, uime partnera ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, predstavnici PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije koja pruža stručnu podršku te članovi projektnog tima.

Što se tiče samog Ugovora, u okviru razvoj i primjena mehanizama osiguranja kvalitete uspostavit će se sustav osiguravanja kvalitete sukladno EQAVET, izradit će se informacijsko rješenje za praćenje sustava osiguranje kvalitete, kao i vanjsko vrednovanje Centra, te će se uspostaviti sustav praćenja učenika i drugih polaznika po njihovom završetku obrazovnog programa. Ravnatelj Martić zahvalio je Županiji kao osnivaču na podršci te je izrazio zadovoljstvo napretkom projekta, dok je zahvale uputio i direktor Vojković.

U okviru druge faze projekta, izradit će se 3 standarda zanimanja, 4 standarda kvalifikacija, 4 strukovna kurikuluma iz sektora elektrotehnike i računalstva na razini 4.1., 4.2. i 5 prema HKO-u te 18 strukovnih kurikuluma za obrazovanje odraslih. Osim izrade novih kurikuluma, pristupiti će se prilagodbi i modernizaciji postojećih programa. Posebna pažnja usmjerit će se na učenike s teškoćama, pa će se tako izrađivati i individualizirani nastavni programi koji će, ovisno o specifičnim teškoćama konkretnih polaznika, biti prilagođeni u pogledu nastavnih metoda, strategije i sadržaja poučavanja, dok će se redoviti obrazovni programi iz područja računalstva prilagoditi uz korištenje adaptivne tehnologije.

Projekt Centra kompetentnosti ukupno je vrijedan 70 milijuna kuna i, uz gradnju školskih sportskih dvorana u općinama, najznačajnije je županijsko ulaganje u obrazovni sektor. Prvi dio projekta odnosi se na infrastrukturne radove u koprivničkoj Obrtničkoj školi i đurđevačkoj strukovnoj školi, a drugi dio na uspostavu programskih i kadrovskih uvjeta za Centar.

Naglasak je na povezivanju gospodarstva i obrazovanja i stvaranju uvjete za suvremeno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća, a ujedno će se i povećati interes mladih za strukovna zanimanja. Učenici će dobiti suvremeno opremljene prostore i nove obrazovne programe prilagođene potrebama tržišta, a bit će uključene i osobe koje su završile srednjoškolsko obrazovanje kojima se nude različiti oblici usavršavanja kako bi pratili najnovije trendove u gospodarstvu. Obrtnička zanimanja trenutno su najpotrebnija u Hrvatskoj, a strukovne škole moraju biti prilagođene potrebama gospodarstva što će dugoročno pozitivno utjecati na županijskog gospodarstvo i povoljnije demografske prilike.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

 

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci