23 ožu 2021

POKRENUTO EUROPSKO VIJEĆE ZA INOVACIJE (EIC) I OBJAVLJEN RADNI PROGRAM ZA 2021. GODINU

Europska komisija pokrenula je Europsko vijeće za inovacije (EIC) s ciljem poticanja revolucionarnih inovacija.

Proračun EIC-a za razdoblje 2021. – 2027. godine iznosi više od deset milijardi eura.

EIC, koji se temelji na rezultatima uspješnog pilot-programa u okviru Obzora Europa, nije novost samo tog programa, nego je i jedinstvena novost u svijetu: obuhvaća aktivnosti istraživanja novih tehnologija, program akceleratora i namjenski fond vlasničkog kapitala – Fond Europskog vijeća za inovacije – kojima se potiče razvoj inovativnih novoosnovanih i malih i srednjih poduzeća (MSP-ova).

Oko tri milijarde eura proračuna EIC-a bit će dodijeljeno Fondu EIC-a.

Objavljen je i prvi radni program EIC-a na temelju kojeg se u 2021. otvaraju mogućnosti financiranja u iznosu većem od 1,5 milijardi eura. 

Istovremeno su otvoreni natječaji za Nagradu EU-a za inovatorice i Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija.

Nagrada EU-a za inovatorice je priznanje najdarovitijim poduzetnicama iz cijelog EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa, koje su osnovale uspješna poduzeća i uvele svoje inovacije na tržište a prijave su otvorene do 30. lipnja 2021. godine.

Nagradama za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) prepoznaje se uloga gradova u oblikovanju lokalnog inovacijskog ekosustava i promicanju revolucionarnih inovacija. Ove je godine nagradom obuhvaćena i nova kategorija europskih gradova s rastućim inovacijama (The European Rising Innovative City), koji imaju više od 50 000 i manje od 250 000 stanovnika a prijave su otvorene do 15. srpnja 2021. godine.

Više informacija o navedenom možete pronaći OVDJE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci