15 ožu 2021

UPUTA POTROŠAČIMA O OZNAČAVANJU SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA

Kada se voće i povrće prodaje u nezapakiranom (rasutom obliku) obliku obvezni podaci na voću i povrću moraju biti čitljivi i na vidljivom mjestu. Proizvodi se smiju nuditi na prodaju pod uvjetom da trgovac na malo (u maloprodaji) istakne dodatno i čitljivo pojedinosti podataka o zemlji podrijetla i prema potrebi klase, sorte ili trgovačkog tipa na takav način da se ne obmanjuje potrošača.
 
Ukoliko se voće i povrće prodaje zapakirano podaci o označavanju moraju biti vidljivo i čitljivo naznačeni na jednoj strani pakiranja, neizbrisivo otisnuti izravno na pakiranje ili na naljepnici koja je sastavni dio pakiranja ili je na njega pričvršćena. Tako u slučaju voća i povrća na koje se primjenjuju samo opći tržišni standardi trebaju se dati informacije o nazivu voća ili povrća, nazivu i adresi onoga koji pakira i/ili otprema robu i puni naziv zemlje podrijetla. Također, agrumi, breskve, nektarine, jabuke, jagode, kivi, kruške, stolno grožđe, paprike, rajčice i zelene salate, kovrčave endivije, širokolisne endivije (batavije) i banane podliježu posebnom tržišnom standardu.

Pakiranja neto mase 5 kg ili manje koja sadrže mješavinu različitih vrsta voća, povrća ili voća i povrća mogu se staviti na tržište pod uvjetom da su proizvodi ujednačene kvalitete, da je svaki proizvod usklađen s općim ili posebnim tržišnim standardima, da je pakiranje označeno na propisani način i da mješavina nije takva da dovede potrošača u zabludu.
 
U slučajevima kada su proizvodi u mješavini podrijetlom iz više od jedne države članice ili treće zemlje, nazivi zemalja podrijetla umjesto punim nazivom mogu se navesti na ova tri načina:

  • “mješavina voća iz EU-a”, “mješavina povrća iz EU-a” ili “mješavina voća i povrća iz EU-a”;
  • “mješavina voća iz zemalja izvan EU-a”, “mješavina povrća iz zemalja izvan EU-a” ili “mješavina voća i povrća iz zemalja izvan EU-a”;
  • “mješavina voća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a”, “mješavina povrća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a” ili “mješavina voća i povrća iz EU-a i iz zemalja izvan EU-a”.

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci