05 velj 2021

OTVORENI NATJEČAJI ZA SUFINANCIRANJE PROMOCIJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Europska komisija objavila je pozive za podnošenje prijedloga za sufinanciranje informiranja i promocije poljoprivrednih proizvoda Europske unije u inozemstvu i unutar EU, vrijednog 183 milijuna eura. Ovoga puta poseban naglasak je stavljen na ekološke proizvode, koje će poljoprivrednici imati priliku promovirati u zemljama s visokim potencijalom rasta poput Južne Koreje, Japana, Meksika i Kanade.

Programi bi trebali informirati potrošače o shemama kvalitete EU, promicati visoke standarde sigurnosti i kvalitete proizvodnje, kao i raznolikost i autentičnost europskih proizvoda, a ove se godine poseban fokus stavlja na promicanje proizvoda i načine poljoprivredne proizvodnje koji izravnije podržavaju ciljeve Europskog zelenog plana, poput ekoloških proizvoda, voća i povrća te održive poljoprivredne proizvodnje.

Prihvatljivi podnositelji prijave moraju biti trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su reprezentativne za određeni sektor ili sektore u RH, a posebno sektorske organizacije i skupine i svako udruženje bez obzira na njihov pravni oblik sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom; trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su na razini EU reprezentativne za određeni sektor ili sektore-priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija te tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnost usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području.

Financijski doprinos Europske unije jednostavnim programima na unutarnjem tržištu iznosi 70 posto prihvatljivih rashoda, a u trećim zemljama 80 posto prihvatljivih rashoda. Preostale rashode snose isključivo organizacije predlagateljice programa. 

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci