27 stu 2020

EIB I HBOR UGOVORILI 142,5 MILIJUNA EURA ZA POVOLJNO KREDITIRANJE MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su novi zajam u iznosu od 142,5 milijuna eura namijenjen povoljnom kreditiranju malih i srednjih poduzeća sa svrhom bržeg oporavka hrvatskih malih i srednjih poduzeća od pandemije COVID-19. Riječ je o drugoj tranši paketa za mala i srednja poduzeća ukupnog iznosa 400 milijuna eura ugovorenog između EIB-a i HBOR-a.

Ovaj je ugovor dio EIB-ove inicijative za zapošljavanje mladih u okviru koje se poduzećima koja otvaraju radna mjesta za mlade odobravaju sredstva pod povoljnijim uvjetima. Inicijativa je namijenjena rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih kao jednog od najvećih socijalnih i ekonomskih izazova s kojim se susreću i Hrvatska i Europa.

Ovo je drugi ugovor između EIB-a i HBOR-a potpisan od izbijanja pandemije u ožujku ove godine kojim se osiguravaju sredstva za financiranje oporavka od posljedica krize COVID-19. U listopadu su EIB i HBOR potpisali kreditnu liniju u iznosu od 100 milijuna eura za financiranje hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća pogođenih krizom COVID-19.

EIB je do sada pružio potporu gospodarskom i socijalnom razvoju Hrvatske ulaganjem 6,71 milijarde eura u najznačajnije sektore hrvatskog gospodarstva. Druga ključna komponenta EIB-ovih aktivnosti u Hrvatskoj promicanje je malih i srednjih poduzeća (MSP) te srednje kapitaliziranih poduzeća (MidCap) povećavanjem dostupnosti izvora dugoročnih sredstava u suradnji s lokalnim financijskim ustanovama. Do sada je EIB podržao hrvatska mala i srednja poduzeća otvaranjem mogućnosti pristupa novim izvorima financiranja u vrijednosti od gotovo 3,75 milijardi eura.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci