26 stu 2020

ŽUPANIJA DOBIVA SIGURNU KUĆU – ŽUPAN KOREN POTPISAO UGOVOR ZA PROJEKT „NOVI POČETAK“ VRIJEDAN 9,2 MILIJUNA KUNA

Logo projekta Uz PORU po potporu

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu su povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, župan Darko Koren i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Novi početak“ vrijedan 9.233.880,49 kuna, u sklopu kojeg su osigurana sredstva za rad sigurne kuće, odnosno skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Sastanku Nacionalnog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, na kojemu je potpisan ugovor, prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je poručio kako nasilje nema opravdanja i kako se radi na prevenciji, boljem zakonskom okviru i kvaliteti usluga za žrtve nasilja te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Koprivničko-križevačka županija, kao jedna od županija koja nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja, sa svojim je stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se problem zbrinjavanja žrtava nasilja adekvatno riješio. Stoga je u suradnji s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije, Županija kao nositelj prijavila projekt „Novi početak“ pri Ministarstvu rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na kojemu kao partneri sudjeluju Udruga HERA Križevci i Centar za socijalnu skrb Križevci. Potpisivanjem ugovora osigurana su sredstva za rad sigurne kuće u narednih 30 mjeseci u sklopu Europskog socijalnog fonda, što obuhvaća uređenje kuće, troškove života i zapošljavanje stručnjaka.

“Kroz ovaj smo projekt dali svoj doprinos u borbi protiv nasilja, a posebno nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te ćemo uspostavom sigurne kuće osigurati adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja što je česta pojava i velik problem u našem društvu. Uz sve ostale aktivnosti koje provodimo, na ovaj način šaljemo jasnu poruku o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika nasilja. Zahvaljujem ministru Aladroviću i Vladi RH te našim partnerima na projektu i vjerujem kako ćemo problem zbrinjavanja žrtava nasilja riješiti u najkraćem mogućem roku, na korist svih naših građana.“, poručio je župan te na suradnji po pitanju borbe protiv nasilja zahvalio i županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova, Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj, centrima za socijalnu skrb Križevci, Koprivnica i Đurđevac, zdravstvenim ustanovama te udrugama.

Projektom „Novi početak“ osigurat će se sustav podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, ojačati kapaciteti stručnjaka koji rade s njima te podići svijesti javnosti o pravima žena žrtava nasilja i nasilja u obitelji. Također će se uspostaviti sklonište i pružati usluge skrbi izvan obitelji što obuhvaća rekonstrukciju, uređenje i opremanje prostora skloništa, nabavu vozila za prijevoz korisnika, troškove djelovanja privremenog skloništa za žene žrtve nasilja te usluge savjetovanja, osnaživanja i motiviranja žrtava nasilja (uključujući podršku nakon izlaska iz skrbi).

Usporedno s realizacijom projekta „Novi početak“ i pronalaženjem trajnog rješenja odnosno sigurne kuće, a kako bi se osigurala adekvatna pomoć žrtvama nasilja, Županija je u partnerstvu s Udrugom HERA osigurala privremeno rješenje – objekt koji ima kapacitet do 12 korisnika, kao i sredstva za uređenje i opremanje tog objekta. Predviđeno je da s korisnicima radi stručni tim sastavljen od socijalnog radnika i psihologa, uz podršku Udruge HERA i u suradnji s nadležnim Centrom za socijalnu skrb. Trenutno se čeka rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za rad od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a otvaranje privremene sigurne kuće očekuje se krajem ove godine, odnosno najkasnije početkom iduće godine.

Uz Koprivničko-križevačku županiju, sigurnu kući dobiva i Virovitičko-podravska županija, a župan Igor Andrović i ministar Aladrović potpisali su ugovor za „Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje“.

Na Sastanku Nacionalnog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji predstavljen je Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. Pružatelji podrške na taj način informiraju žrtve nasilja o njihovim pravima, pružaju emocionalnu podršku, upućuju na relevantne organizacije civilnog društva i institucije. Podrška je besplatna i anonimna.

Broj 116 006 od 25. studenoga 2020. dostupan je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

Izvor: www.kckzz.hr

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci