28 ruj 2020

ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA ECOOPERATION IZ PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE MAĐARSKA-HRVATSKA

 

Logo projekta Uz PORU po potporu

Početnom konferencijom održanom 28. rujna 2020. godine obilježen je početak projekta ECOoperation – „Cross-border cooperation of secondary schools in developing common tools in practical training of natural sciences (water, soil, micro-climate)“. Projekt ukupne vrijednosti 241.870,93 eura odobren je u okviru INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Provedba projektnih aktivnosti trajati će 18 mjeseci od 1. srpnja 2020. godine do 31. prosinca 2021. godine.

Projekt ECOoperation obuhvaća tri projektna partnera, od kojih je vodeći Csokonai Vitéz Mihály Református gimnazija, osnovna škola i učenički dom iz Csurga, a projektni partneri Gimnazija „Fran Galović“ iz Koprivnice i Srednja škola Prelog iz Preloga. Projekt i partnerstvo nastavak je prijašnje uspješne suradnje škola u projektu CHEC – „Croatia-Hungary Educational Cooperation“.

Početna konferencija uslijed epidemioloških okolnosti COVID-19 održana je u virtualnom okruženju a okupila je dužnosnike i predstavnike institucija s obje strane granice.

Sve okupljene uvodnim govorom pozdravio je organizator početne konferencije Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog. U početnom dijelu Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i Blaženka Novak, pročelnica za obrazovanje Međimurske županije pridružili su se pozdravima te izrazili zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom partnera.

U nastavku konferencije Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije „Fran Galović“, Valentina Pirc, profesorica i projekt menadžerica Srednje škole Prelog i Judit Füstösné Ábrahám, ravnateljica Csokonai Vitéz Mihály Református gimnazije, osnovne škole i učeničkog doma kratkim prezentacijama predstavili su svoje škole i planirane aktivnosti u okviru projekta.

Ciljevi projekta ECOoperation uključuju promicanje škole u prirodi, razvoj inovativnih metoda učenja na terenu i sveukupno poboljšanje terenskog rada u srednjoškolskom obrazovanju. Projekt će pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti na rijeci Dravi, kroz ekološki pristup terenskom radu i prijenosom znanja između partnera. Prema konceptu koji su razvile partnerske škole, projekt će se usredotočiti na 3 glavne prirodne teme: vodu, tlo i klimu. Kako bi se navedene teme približile učenicima projekt se sastoji od 3 glavne aktivnosti: kayaking (vezano uz temu vode), biciklizam (vezano uz temu tla) i kampiranje (vezano uz temu klime).

Na početnoj konferenciji sudjelovala je i Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije sa suradnicima. Stručnu pomoć prilikom provedbe navedenog projekta Razvojna agencija PORA KKŽ pružat će Gimnaziji „Fran Galović“ u okviru provedbe projekta „UZ PORU PO POTPORU“ koji je odobren za financiranje u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora.

Sudionici online Početne konferencije projekta ECOoperation

 

 

 

 

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci