17 tra 2020

MJERE ZA KORISNIKE EU FONDOVA

Vlada Republike Hrvatske usvojila je dva paketa mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, među kojima su i mjere Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje je ministar Pavić predstavio 17. travnja 2020. godine na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

  • Produljeno je trajanje projekata za 90 dana bez dodatne administracije

Bezuvjetno produljenje trajanja projekta i produžavanje povrata sredstava za 90 dana za sve projekte s rokom završetka ili rokom dospijeća povrata sredstava u ožujku, travnju i svibnju sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ova mjera korisnicima bespovratnih sredstava ne stavlja na teret nikakva dodatna administrativna opterećenja te se u svrhu njezine provedbe ne moraju poduzimati nikakve radnje.

  • Ubrzana je isplata EU sredstava za dva mjeseca

Korisnicima bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz ubrzanu proceduru bit će isplaćeno 75% od potraživanih sredstava po svakom zahtjevu, a preostalih 25% nakon potvrde prihvatljivosti cjelokupnog potraživanog iznosa. Na ovaj način ubrzava se dotok sredstava fondova EU prema korisnicima za 2 mjeseca, povećava njihova likvidnost i potiče nastavak provedbe projekata.

  • Osigurano je 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite

Osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 114 milijuna kuna za ESIF mikrokredite koje provodi HAMAG BICRO i to uz znatno povoljnije uvjete nego do sada.

  • Osigurano je 380 milijuna kuna za COVID – 19 zajmove

Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 380 milijuna kuna za COVID-19 zajmove namijenjena malim i srednjim poduzetnicima za obrtna sredstva.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci