10 tra 2020

DODATNA SREDSTVA ZA KREDITIRANJE GOSPODARSTVENIKA ZA SUZBIJANJE POSLJEDICA IZAZVANIH KORONAVIRUSOM- HBOR

Europska komisija odobrila je i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa. Programi su odobreni na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore, koji je Europska komisija donijela 19. ožujka 2020., koji je izmijenjen 3. travnja 2020.

Prvim programom HBOR-a, koji je Europska komisija već odobrila, za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od cca 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna.

HBOR je u suradnji s Ministarstvom financija uputio i drugi program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima. Program je zamišljen kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a provodit će se putem tri osnovna modela:

  • okvirni krediti bankama, pri čemu će se sredstva države putem HBOR-a plasirati uz nula posto kamatne stope od polovice ukupne kamatne stope, a druga polovica će činiti kamatnu stopu banaka koja će biti ograničena u njenom najvećem iznosu,
  • krediti u suradnji s bankama po modelu podjele rizika,
  • izravni krediti HBOR-a gospodarstvenicima.

Ukupni kreditni potencijal za mjeru subvencioniranih kredita procjenjuje se na milijardu eura, od čega se 850 milijuna eura odnosi na prva dva modela, dok se na izravne kredite do visine od 800 tisuća eura po korisniku odnosi potencijal od 150 milijuna eura.

Slijedom toga, kroz navedene mjere iz ovog drugog programa ukupni kreditni potencijal od oko jedne milijarde eura bit će namijenjen gospodarstvenicima pogođenim teškoćama uzrokovanima koronavirusom, a što može biti korišteno u svrhe pokrića potreba za obrtnim kapitalom poduzetnika.

Kroz ova dva do sada odobrena programa potencijalno se oslobađa kreditni potencijal od 1,8 milijardi eura, odnosno više od 13,5 milijardi kuna namijenjenih realnom sektoru. Na ovaj način se dodatno utječe na umanjenje štete i gubitaka realnog sektora.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci