08 ožu 2019

NAJAVA NOVOG FINANCIJSKOG INSTRUMENTA „ESIF KREDITI ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST ZA PODUZETNIKE“

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održano je svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju novog financijskog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Temeljem ovog Sporazuma poduzetnicima će se plasirati 68 milijuna eura, odnosno 511 milijuna kuna koja su namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzetnicima registriranim za obavljanje djelatnosti proizvodne industrije i uslužne djelatnosti (turizam i trgovina).

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova i općenito dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru ovog instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“, poduzetnicima će se dodjeljivati povoljni krediti i to u rasponu od 25.000,00 EUR do 10.000.000,00 EUR, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi. Rok otplate će biti do 17 godina, uključujući do 4 godine počeka. Pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova.

Ovaj financijski instrument provodit će se putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci