05 pro 2018

OTVORENO E-SAVJETOVANJE ZA FINANCIJSKE INSTRUMENTE „ESIF KREDITI ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST ZA PODUZETNIKE“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u cilju pripreme financijskih instrumenata „ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“.

Predmet ovog financijskog instrumenta je poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), omogućiti jednake količine rezultata korištenjem manje količine ulazne energije te smanjiti udio konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije.

U provedbi financijskog instrumenta sudjelovat će Ministarstvo regionalnoga razvoja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i financijski posrednici (poslovne banke koje će biti odabrane u postupku javne nabave i koje će zaprimati i ocjenjivati zahtjeve za kredit te odobravati i ugovarati kredite).

Minimalni iznos kredita za korisnike financijskih instrumenata iznosi 15.000,00 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti dok je maksimalni iznos kredita 10.000.000,00 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti. Ukupni kreditni potencijal za financijske instrumente iznosi oko 70 milijuna EUR-a, od čega je polovica sredstava osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a polovica sredstava iz izvora poslovnih banaka koje će sudjelovati u provedbi financijskih instrumenata.

U savjetovanje se možete uključiti najkasnije do 15. prosinca 2018. godine putem sljedeće poveznice:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=9632

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci