05 stu 2018

OTVOREN JAVNI POZIV ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Dana 29. listopada 2018. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Po ovom Pozivu građanima je dostupno 12 milijuna kuna za nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području, mogućnost dobivanja poticaja je u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35.000,00 kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45.000,00 kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Cilj Poziva je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja jer osim što su ekološki prihvatljiviji, takvi sustavi su i isplativiji pa je tako zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektro-otpornog grijanja i do 4 puta.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80% moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40% bespovratnih sredstava, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45.000,00 kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer.

Natječaj će biti otvoren od 31. listopada 2018. godine do iskorištenja sredstava odnosno do kraja godine.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta.

Više informacija o Pozivu možete pronaći OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci