25 srp 2018

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE – S PROVEDBOM ZAPOČEO JOŠ JEDAN EU PROJEKT U KOJEM SUDJELUJE „PORA“ RAZVOJNA AGENCIJA PODRAVINE I PRIGORJA

U utorak, 24. srpnja 2018. u prostorima „PORE“ Razvojne agencije Podravine i Prigorja održana je konferencija za medije povodom potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“.

Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ odobren je u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 4.839.671,00 kn, od čega su bespovratna sredstva 3.668.996,42 kn. Trajanje projekta je 3 godine. Prijavitelj i korisnik projekta je Općina Legrad, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i „PORA“ Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Svrha projekta je održivo korištenje prirodne baštine na području Općine Legrad s ciljem povećanja broja posjetitelja i atraktivnosti odredišta prirodne baštine, odnosno jezera Šoderica.

Na početku konferencije se svim prisutnima obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je čestitao svim partnerima i naglasio kako županija kontinuirano ulaže u revitalizaciju Šoderice. Zatim je načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić ukratko predstavio projekt i naveo što će se sve u okviru njega provesti tijekom slijedeće 3 godine, odnosno koji infrastrukturni radovi će se realizirati sa svrhom daljnjeg uređenja Šoderice. Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar predstavila je aktivnosti koje će u okviru projekta provesti Javna ustanova, a vezane su uz očuvanje i promociju prirodne baštine, budući da se Šoderica nalazi u zaštićenom NATURA 2000 području i dio je Regionalnog parka Mura-Drava. Na kraju konferencije je ravnateljica „PORE“ KKŽ Melita Birčić istaknula kako će „PORA“ KKŽ biti zadužena za izradu Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima i promociju projekta kao i cjelokupnu administrativnu i tehničku podršku svim partnerima tijekom provedbe projekta, odnosno provodit će aktivnosti vezane uz izvještavanje, koordinaciju projektnih aktivnosti te komunikaciju sa provedbenim tijelima.

U okviru projekta uredit će se šetnica na jezeru Šoderica u ukupnoj dužini od 1,5 km na kojoj će se postaviti nova javna rasvjeta, izgradit će se 2 vidikovca i postaviti edukativne table, a također će se iz projekta urediti 2 dječja igrališta, nabaviti električni bicikli i provesti niz aktivnosti kojima će se doprinijeti povećanju atraktivnosti jezera Šoderica kao zaštićenog područja.

Ugovor o provedbi projekta potpisan je 16. srpnja 2018., a pripremne aktivnosti kreću već u jesen ove godine.

„PORA“ KKŽ je kao stručna i savjetodavna pomoć sudjelovala u pripremi ovog projekta u okviru provedbe programa Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u KKŽ u okviru kojeg pruža pomoć jedinicama lokalne samouprave i ustanovama u pripremi i provedbi projekata sufinanciranih iz ESI fondova.

IMG 8503 IMG 8524 IMG 8537 IMG 8613 IMG 8649 IMG 8685

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci