20 velj 2018

BROJNI PODUZETNICI INFORMIRALI SE O NOVIM PROGRAMIMA HBOR-A

HGK – Županijska komora Koprivnica je u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), POROM Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja i Obrtničkom komorom Koprivnica organizirala stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja projekata ili drugim aktivnostima putem HBOR-a koje je održano u utorak, 20. veljače, u HGK – Županijskoj komori Koprivnica.

Josip Grgić iz Direkcije EU fondovi i financijski instrumenti HBOR-a i Dražen Derežić iz Sektora kreditiranja HBOR-a održali su prezentaciju pred više od 30-tak poduzetnika zainteresiranih za korištenje kredita HBOR-a za ulaganja u razvoj svojeg poslovanja.

Na savjetovanju je predstavljen financijski instrument „ESIF krediti za rast i razvoj“ koji HBOR provodi od prošle godine. Radi se o investicijskom kreditu koji se krajnjim primateljima ugovaraju iz sredstava izvora ESIF-a i sredstava iz izvora poslovnih banaka u omjerima 50:50 sa kamatnom stopom u prosjeku od 1,5% i na rok do 12 godina, uključujući 2 godine počeka (za sektor turizma do 17 godina, uključivši do 4 godine počeka). „HBOR je za ovaj instrument osigurao 105 mil. eura, dok su poslovne banke osigurale još 105 mil. eura“, spomenuo je Grgić tijekom prezentacije.

S obzirom da je svrha HBOR-a kreditiranje obnove i razvitka hrvatskoga gospodarstva, HBOR poduzetnicima nudi kredite pod povoljnijim uvjetima od onih na tržištu. Kao najznačajnije programe namijenjene malom i srednjem poduzetništvu predstavio je Derežić: kredite za investicijska ulaganja, kredite za obrtna sredstva, kreditne programe Priprema izvoza, Program malo i srednje poduzetništvo, Program gospodarstvo, Program kreditiranja posebnih ciljanih skupina (poduzetnici početnici, mladi i žene poduzetnice), Programe sufinanciranja EU projekata i dr.

Nakon održane prezentacije većina poduzetnika iskoristila je mogućnost za individualne konzultacije sa predstavnicima HBOR-a kako bi dobili odgovore na pitanja koja njih zanimaju. Poduzetnici imaju planove i projekte za financiranje te su motivirani za ulaganjem u razvoj i širenje svojeg poslovanja.

Izvor: HGK – Županijska komora Koprivnica

Drazen Derezic i Josip GrgicHBOR poduzetnici 2Josip Grgić

HBOR poduzetnici

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci