04 pro 2017

„PORA“ KKŽ SUDJELOVALA NA OKRUGLOM STOLU O STRATEŠKOM PLANIRANJU

Predstavnica „PORE“ KKŽ i voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj dr.sc. Tihana Kraljić sudjelovala je u petak 1. prosinca 2017. godine na okruglom stolu na temu „Strateško planiranje kao alat upravljanja razvojem gradova i općina“.

Okrugli stol održan je u Karlovcu, a organizirali su ga poslovni tjednik Lider i Razvojna agencija Karlovačke županije „KARLA“, uz organizacijske partnere Karlovačku županiju i Europe Direct Karlovac.

Na okruglom stolu sudjelovali su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Ivana Jurković Piščević iz Logičke Matrice, Tihana Kraljić iz „PORE“ KKŽ te Viktor Šegrt, direktor Razvojne agencije Karlovačke županije „KARLA“.

Svi sudionici istaknuli su važnost strateškog planiranja s posebnim naglaskom na povezanost sustava strateškog planiranja i uspješnosti korištenja sredstava iz fondova EU. Europska unija usmjerena je na ostvarivanje Strategije za pametan, održiv i uključiv rast – Europa 2020. Hrvatska kao članica Europske unije treba dati doprinos ostvarenju tih ciljeva, ali jednako tako mora imati jasnu viziju svojeg razvoja i jasne razvojne prioritete.

Nedostatak kapaciteta za strateško planiranje na svim razinama u Hrvatskoj, od lokalne, preko regionalne do nacionalne direktno utječe na kvalitetu upravljanja razvojem i uspješnost u korištenju sredstava iz fondova Europske unije.

Napori Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU da se stvori zakonodavni i institucionalni okvir za strateško planiranje kroz izradu Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem i pokretanje izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine daju naslutiti da je problematika strateškog planiranja kao alata upravljanja razvojem prepoznata na najvišoj razini i da se počela rješavati.

Karlovac

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci