03 lis 2016

ODRŽANI 18. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji na području Koprivničko-križevačke županije, Dani voća Koprivničko-križevačke županije, održana je 30. rujna i 01. listopada 2016. godine u Đurđevcu.

Organizatori manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Savjetodavna služba Podružnica Koprivničko-križevačke županije, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Đurđevca i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

I ove je godine prvi dan manifestacije bio posvećen edukaciji voćara. Stručni skup je održan u petak, 01. listopada 2016. godine u Starom gradu Đurđevac. Predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede održali su stručna predavanja na teme: Posljedice mraza u voćnjacima Podravine i Prigorja, Iskustva u suzbijanju jabučne krvave uši i kalifornijske štitaste uši, Novosti u radu Savjetodavne službe i Mjere ruralnog razvoja dok je Program ruralnog razvoja Koprivničko-križevačke županije predstavio voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji Denis Maksić. Nakon stručnih predavanja upriličeno je druženje voćara u Starom gradu Đurđevac pod nazivom Voćarska većer.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 01. listopada 2016. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća. Manifestaciju je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća Darko Sobota. Nakon službenog dijela, proglašeni su najuređeniji izlagački prostori. Ove godine je za najuređeniji izlagački prostor proglašen OPG Matica Bolto. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Šimunko Tomislav dok je treće mjesto pripalo Udruzi žena Budrovac.

Osamnaesti po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su 50 proizvođača voća i voćnih prerađevina s područja Koprivničko-križevačke županije. Osim voća i voćnih proizvoda koji su se u okviru prodajno izložbenog dijela manifestacije mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti i tradicionalni način pečenja pekmeza i rakije, prezentaciju izrade aranžmana i skulptura od voća, kao i spravljanje smoothia, a svojim nastupom manifestaciju su dodatno obogatili KUD „Petar Preradović“ Đurđevac, Ženski vokalni ansambl „Katarine“, Dječji vrtić „Pčelica“ Molve, Dječji vrtić „Maslačak” Đurđevac i Udruga Cimbalista Republike Hrvatske.

Tijekom trajanja manifestacije provedena je i humanitarna akcija koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji sa Strukovnom školom u Đurđevcu, Udrugom umirovljenika grada Đurđevca te Restoranom i pivnicom „Stari grad Đurđevac“ dok je Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ iz Đurđevca provela akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije građana i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog Dana voća u kojem se predstavilo 257 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije. Uz kontakt podatke i fotografiju poljoprivrednog gospodarstva, navedene su i vrste voća, sortiment, broj sadnica te zasađene površine pod voćnim kulturama.

IMG 4111IMG 3908IMG 3902IMG 3969IMG 3949IMG 3970IMG 3973IMG 3989IMG 3995IMG 4004IMG 4046IMG 4093IMG 4131

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci