06 kol 2015

NAJAVA RENESANSNOG FESTIVALA U KOPRIVNICI, GRADSKI BEDEMI OD 27. DO 30. KOLOVOZA 2015.

Povijesni mega spektakl Renesansni festival sljubljivanje je kasno srednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (čiji je dio i Hrvatska), koje se manifestiraju kroz brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Manifestacija je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije.

Četverodnevna manifestacija rekonstruira razdoblje prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a bavi se najviše razdobljem kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se i odvija cjelokupni program. Mnogobrojni sadržaji četverodnevne manifestacije uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju „srednjovjekovni” zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi, poput kuhara koji na licu mjesta spremaju jela po srednjovjekovnim receptima, a piju se samo pića iz tog vremena poput medovine, vina i piva i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Više od 1000 kostimiranih izvođača, što Koprivničkih, što Hrvatskih, ali i inozemnih (Slovenija, Italija, Mađarska, Češka, Slovačka, Njemačka, Austrija, Poljska) nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a mnogobrojni posjetitelji mogu s njima interaktivno sudjelovati u programu. Bez obzira što je Renesansni festival organiziran tek devet puta, postao je najveća i najkompleksnija manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe (mišljenje domaćih i inozemnih sudionika, kao i mnogobrojnih, oduševljenih posjetitelja iz zemlje i inozemstva).

Ove će godine središnja tema manifestacije biti „Konjički viteški turnir” kojeg će vjerno uprizoriti slovačka grupa kaskadera/profesionalaca. Riječ je o vrlo atraktivnom projektu koji se viđa na povijesnim spektaklima diljem Europe gdje oklopljeni vitezovi na konjima s dugim kopljima prikazuju razne vještine i tehnike rukovanja istim te direktnu borbu prsa o prsa sa spektakularnim padovima. Projekt će pratiti ogromna infrastruktura – 2 velika ceremonijalna šatora za konje; dovoz i odvoz pješčane podloge, osiguranje, razglas, zaštita, hitna pomoć,…

Renesansni festival nastavit će s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 4 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. To nije nimalo lak zadatak zato što moramo izraditi desetak tisuća keramičkih krigli s logom manifestacije koje bi svaki posjetitelj koji će koristiti ugostiteljske usluge na manifestaciji dobiti za simboličnu cijenu. Moći će zadržati kriglu ili je vratiti te zatražiti povrat novca. Također ćemo ponovno oformiti komisiju koja će obilaziti izlagače i upozoravati ih na nedostatke (adekvatna rasvjetna tijela, plastične vrećice, plastični pribor za jelo i piće, adekvatni kostimi i sl.)

Do naše manifestacije najstariji prostor grada bio je zapušten i totalno zanemaren (zemljani bedemi i zgrada Oružane). Osim što smo počistili najveći dio samonikle vegetacije i korova, počistili smo i devastirano prizemlje Oružane. Kako bi smo što uvjerljivije dočarali razdoblje o kojem pričamo Priču, sagradili smo drvene palisade (bedeme i kule), postavili drveni most na mjestu gdje su oni i bili u ta vremena, a također smo postavili privremene drvene objekte za ljude i životinje. Inscenirali smo i napad (dnevni i noćni) na utvrdu što je privuklo i oduševilo velik broj posjetitelja.


Turistička zajednica Grada Koprivnice
 

 

Dodatne informacije pronađite na http://www.renesansnifestival.hr/.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci