19 lip 2015

PREDSTAVLJEN MODEL PODRŠKE OPG-ima U REALIZACIJI BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA 2014.-2020.

Danas, 19. lipnja 2015. godine je u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održana konferencija za medije na temu uloge PORE u provedbi Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Na konferenciji za medije ravnateljica PORE ukratko je prezentirala aktivnosti PORE u području ruralnog razvoja i naglasila da aktivnosti PORE uvijek pa i u kontekstu ruralnog razvoja treba sagledavati razvojno i dugoročno u smislu stvaranja preduvjeta za implementaciju Programa ruralnog razvoja na županijskoj razini. Naglasila je da je PORA odigrala presudnu ulogu u osnivanju LAG-a PODRAVINA – od pripreme osnivačkih akata, organiziranja i vođenja osnivačke skupštine, izrade lokalne razvojne strategije i pripreme prijave na Natječaj IPARD program za Mjeru 202. Temeljem te prijave LAG-u je odobreno 900.000,00 kuna i otvorena su 2 radna mjesta. Danas imamo instituciju koja je partner PORI, a koja okuplja 16 jedinica lokalne samouprave s područja KKŽ i koja je na razini RH među najboljim LAG-ovima. Takve aktivnosti su razvojne i to je jedan od preduvjeta za ruralni razvoj.

Isto tako široj javnosti predstavljen je model po kojem će cijelo područje KKŽ biti pokriveno informacijama i savjetodavnim uslugama svim potencijalnim korisnicima mjera iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020.

Trenutno je raspisan Natječaj za podmjeru 6.3. operaciju 6.3.1 u okviru kojeg su PORA KKŽ, Savjetodavna služba Križevci i LAG PODRAVINA kroz partnerstvo i zajednički rad organizirani na način da su određene tri info točke na županijskoj razini:

               1. PORA KKŽ – Koprivnica i okolica

                   2. Savjetodavna služba Križevci – Križevci i okolica 

                   3. LAG Podravina Đurđevac – Đurđevac i okolica

Na sve tri lokacije navedene institucije pružaju sljedeće usluge:

– obiteljska poljoprivredna gospodarstva se upisuju u evidenciju korisnika potpora za ruralni razvoj što je jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu na Natječaj

– provjerava se ispunjavaju li ostale temeljne kriterije iz navedenog Natječaja i imaju li dovoljan broj bodova, jer bez toga prijava nema smisla

– pomaže im se u kompletiranju prijave koja se provodi kroz AGRONET sustav, odnosno elektronski

Do sada je odrađena promidžba Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. u organizaciji PORE KKŽ, Savjetodavne službe, LAG-a Podravina i Koprivničko-križevačke županije i to tijekom prošle i ove godine kroz ukupno 7 prezentacija s više od 300 sudionika.

U PORI je tijekom 2015. godine za zainteresiranih 51 OPG-a održano 74 savjetovanja koja su uključivala već navedene usluge s posebnim naglaskom na stručnu i tehničku pomoć prilikom popunjavanja projektne dokumentacije i njezine prijave na otvorene natječaje. U tijeku je pružanje stručne i tehničke pomoći za ukupno 15 projekata s područja Županije koji se pripremaju za aktualnu podmjeru 6.3 čime se pruža kvalitetna i sustavna podrška svim zainteresiranim OPG-ima u realizaciji njihovih investicijskih aktivnosti i ostvarivanje bespovratnih financijskih sredstava.

IMG 0543IMG 0552IMG 0559

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci